Синът на президента на Румънския футболен съюз е осъден на 13,8 г. затвор заради катастрофа

Марио Йоргулеску е карал пиян и дрогиран и убил човек на пътя. Семейството му успяло да го изведе от страната и да го прати в италианска клиника

OFFNews 19 октомври 2023 в 11:30 1269 0

съд

Снимка Архив

Марио Йоргулеску ще лежи в затвора, ако се върне в Румъния.

Марио Йоргулеску - син на президента на Румънския футболен съюз Джино Йоргулеску, бе осъден окончателно на 13 години и осем месеца затвор за убийство и шофиране под въздействие на алкохол и наркотици (кокаин) с причинена катастрофа през 2019 г., при която загина един мъж, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Решението бе обявено от Апелативният съд на Букурещ. На първа инстанция присъдата на Марио Йоргулеску бе 15 години и осем месеца затвор.

Освен че намали присъдата, Апелативният съд на Букурещ анулира решението на Трибунала на Букурещ, според което Марио Йоргулеску трябваше да плати на двама роднини на убития мъж 200 000 евро морално обезщетение и 100 000 леи (около 40 000 лв.) материални щети. Сумите трябва да бъдат платени от застрахователя "Сити иншурънс" АД, който обаче е във фалит.

Марио Йолгулеску е хоспитализиран в частна клиника в Италия. Неговите родители успяха да го изведат от страната с частен самолет веднага след инцидента. Той не е бил изслушван от прокурори или магистрати по време на наказателното преследване или по време на процеса.

Йоргулеску предизвика катастрофата на 8 септември 2019 г. Кръвната му проба е показала алкохолна концентрация от 1,96 г/л и употреба на кокаин. Шофирал е с между 140 и 164 км/ч, а в момента на челния удар с автомобила на починалия мъж се е движел със 143 км/ч, установи разследването. При удара починалият шофьор е бил изхвърлен от колата, разказа по време на процеса свидетел.

Инцидентът е станал след парти. Марио Йоргулеску току-що скъсал с приятелката си, провел телефонен разговор с нея, който го вбесил и изпаднал в криза от ревност.

В решението на първа инстанция съдия Мануела Орзаца от Трибунала на Букурещ отбеляза, че Марио Йоргулеску е осъзнавал какво прави по време на инцидента, не е страдал и не страда от психично разстройство, което да възпрепятства връщането му от Италия, а ако се налага да бъде лекуван, това може да стане и в затвор в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика