Шведската полиция разреши изгарянето на Корана пред главната джамия в Стокхолм

OFFNews 28 юни 2023 в 15:01 10959 1

Снимка Getty Images

Индонезийска мюсюлманка държи Корана на протест през февруари срещу палежа на свещената книга на исляма в Швеция.

Полицията в Швеция издаде официално разрешение за изгарянето на екземпляр на Корана пред главната джамия в Стокхолм, съобщи Франс прес в първия ден от големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам. До разрешението се стигна, след като шведски апелативен съд постанови, че забраната, издадена преди това от полицията, е неоснователна. Съдебното решение идва след бурни дискусии от протеста през януари, когато крайнодесният активист Расмус Палудан изгори свещената книга на исляма пред турското посолство.

Службите разрешиха организирането на протеста, чийто инициатор открито говори за плановете си. Той обясни, че иска да изгори свещената книга на исляма в сряда, деня, когато започва най-важният мюсюлмански празник Курбан Байрам .

"Въпреки заплахите за сигурността, ние даваме разрешение за събранието", се казва в полицейското изявление, цитирано от Франс прес. През януари крайнодесният активист Расмус Палудан изгори Коран пред турското посолство, а след това полицията на няколко пъти отхвърли исканията за организиране на протести, по време на които свещената книга трябваше да бъде изгорена, с аргумента, че "подобни прояви могат да допринесат за увеличаване на терористичната заплаха в страната " .

Януарският палеж доведе до много протести , бойкот на шведските стоки и предизвика възмущение в много мюсюлмански страни. В резултат и без това сложните отношения между шведите и Анкара се влошиха. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше възмутен и обяви, че "Турция няма да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, докато Стокхолм не приеме закон, който ще защити Корана".

Така въпросите около присъединяването на Швеция към НАТО станаха още по-сложни. Шведите все още нямат зелена светлина за присъединяване към трансатлантическата общност, тъй като Унгария и Турция не са одобрили влизането на Стокхолм в пакта. Полицейското разрешение и протестът може да изострят напрегнатите отношения между Швеция и Турция, която досега блокира присъединяването на скандинавската страна към НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

03.07 2023 в 12:04

Горенето на корана е простотия, която само ядосва хората. Да вземе да им прочете нещо от корана на хората.

Докато бил жив Мохамед първите му последователи го попитали за противоречията в проповедите му. Той им казал - ако има някакви противоречия - приемайте ги с вяра.

То за това исляма възниква при изостанали пустинни народи. Християнството избуява в Римската империя - средище на култура, наука и образование за едни почти 1700 години на изток и запад.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика