Шефът на Роскосмос разкри причините за аварията на Прогрес

OFFNews 12 май 2015 в 21:46 5423 4

Последователното разхерметизиране на двата резервоара - на окислителя и за горивото, на третата степен на ракетата-носител "Союз-2.1а" е причинило аварията на товарния космически кораб "Прогрес М-27М", заяви шефът на Роскосмос Игор Комаров, цитиран от ТАСС.

През 526,716 секунда от полета на ракетата с космическо предназначение е станало непланирано разделяне на третата степен на ракетата-носител и транспортния кораб "Прогрес", като в резултат корабът е застанал на по-ниска орбита от предвидената.

Държавна комисия е успяла да събере телеметричните данни и друга информация за обективно изследване, което е потвърдило предварителната хипотеза за причините за аварията.

По думите на ръководителя на Роскосмос, сега е нужно по-задълбочено проучване на данните и допълнително моделиране, за да бъде установена точната причина за аварията на "Союз-2.1а" и "Прогрес".

Руският товарен кораб "Прогрес" изгоря в атмосферата над Тихия океан

"Днес ще бъде създадена работна група, която трябва до 22 май да изясни положението" - е казал Игор Комаров. Тогава ще бъдат съобщени окончателните причини за аварията.

Роскосмос планира да отложи завръщането на екипажа на Международната космическа станция /МКС/ на Земята за юни. Първоначално бе предвидено това да стане на 14 май. По този начин италианска астронавтка Саманта Кристофорети, руският космонавт Антон Шкаплеров и американският астронавт Тери Въртс ще работят на МКС един месец повече.

След това ще бъде изстрелян товарен космически кораб "Прогрес", а в края на юли към МКС ще полети поредният екипаж. Това е казал на пресконференция в Москва ръководителят на полета на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика