Съд в САЩ пак блокира закон, който позволява на властите в Тексас да арестуват и затварят мигранти

OFFNews 20 март 2024 в 10:56 1254 1

Граница с Мексико

Снимка Getty images

Апелативен съд блокира закон, който позволява на властите в Тексас да арестуват и депортират нелегални мигранти. Това се случи няколко часа след като Върховният съд на САЩ даде разрешение на щата да го въведе временно в сила, съобщи Би Би Си.

Законът позволява на полицията да арестува и преследва хора, заподозрени в незаконно преминаване на мексиканската граница.

Белият дом го нарече противоконституционен.

Незаконното преминаване на границата на САЩ вече е федерално престъпление, но случаите обикновено се разглеждат по гражданското право в имиграционните съдилища.

Една от причините, поради които законът SB4 на Тексас е толкова противоречив, е, че съдилищата вече са постановили, че само федералното правителство може да прилага имиграционните закони на страната, а не отделните щати.

SB4 дава право на местните полицаи да спират и арестуват всеки, заподозрян в незаконно преминаване на границата. Наказанията включват лишаване от свобода или глоба в размер до 2000 долара.

Санкцията за влезлите незаконно в Тексас, след като са били депортирани от САЩ, ще бъде много по-строго - до 20 г. затвор в зависимост от имиграционната история и криминалното минало на лицето.

Вчера Върховният съд постанови, че новата мярка може да влезе в сила, докато апелативният съд в Ню Орлиънс разглежда нейната законност. Ден по-рано най-висшата съдебна инстанция в страната временно спря действието на SB4.

Администрацията на Джо Байдън остро разкритикува решението законът да влезе в сила.

"SB4 не само ще направи общностите в Тексас по-малко сигурни, но и ще натовари правоприлагащите органи и ще всее хаос и объркване по южната ни граница", се казва в изявление на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Междувременно прокурорът на Тексас Кен Пакстън нарече решението на Върховния съд "огромна победа" над администрацията на Байдън и Американския съюз за граждански свободи (ACLU), който също оспори закона в съда.

"Както винаги, за мен е чест да защитавам Тексас и неговия суверенитет и да ви водя към победа в съда", написа той в социалната мрежа X.

ACLU обяви, че "няма да отстъпи, докато този краен антиимигрантски закон не бъде окончателно отменен".

Освен че нарушава правомощията на федералното правителство да охранява границата, SB4 може да навреди на отношенията с Мексико, което също осъди закона, предупреди Министерството на правосъдието на САЩ.

Делото беше върнато на тричленен състав на Пети окръжен апелативен съд в Ню Орлиънс. Загубилата страна отново ще има възможност да обжалва пред Върховния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

1

nms

20.03 2024 в 13:32

И при сащанците цирка не е по малък, клоунски свят, оня минал незаконно границата, нарушава ли му се правата.
От толкова толерастия ще го ядем дебелия.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика