Русия опря до кубинци във войната срещу Украйна

OFFNews 29 септември 2023 в 15:14 2710 0

война

Снимка БТА/АП

Още руски наемници във войната с Украйна.

Осем кубинци, наети от Русия за войната с Украйна, говориха за процеса по набиране на военнослужещи, в рамките на който се предполага, че в руската армия вече са зачислени на служба поне 140 граждани на Куба.

Това съобщи радио "Свободна Европа", което води собствено разследване по случая, цитирано от украинската агенция Укринформ и БТА.

Кубинците са разказали пред "КубаНет" (CubaNet), че преди да бъдат наети, са разговаряли с Владимир Шкунов, водещ експерт към Волжкия филиал на историческия факултет на Руската академия на науките, който е и член на експертния съвет към руското правителство.

През лятото на тази година кубинците били превозени със самолет до Москва и след като подписали договори, били зачислени в базираната в Тула 106-та десантно-щурмова дивизия. Според хората, с които е говорила кубинската медия, около 140 техни сънародници вече са там.

Един от наетите, Фидел Ернандес, обяснява, че Шкунов първоначално им е предложил "добра работа на строителен обект". После се поинтересувал какво мислят по въпроса да се присъединят към руската армия.

"Той ми каза, че ще ми плати добре, ако се съглася", добавя Ернандес.

Други от наетите кубинци заявяват, че им е била предложена сумата от 195 000 рубли на ръка и месечна заплата от 204 000 рубли в замяна на участието им във войната срещу Украйна.

Руски медии твърдят, че експертът по набиране на кадри Шкунов е администратор на страницата "Русия за кубинците" в социалната мрежа Фейсбук, а освен това оглавява клона в Уляновск на организацията за руско-кубинска дружба.

Укринформ припомня, че в началото на тази месец кубинското министерство на вътрешните работи е разкрило мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да наема кубински граждани, живеещи на руска територия, и дори живеещи в Куба, за руските въоръжени сили.

По думите на външния министър на Куба Бруно Родригес, страната не разрешава на своите граждани да стават наемни войници и да участват във войни, посочва Укринформ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика