Русия е използвала ракети от Северна Корея срещу Украйна, твърди Белият дом

OFFNews 05 януари 2024 в 12:11 1009 1

Джон Кър

Снимка GettyImages

Говорителят на националната сигурност Джон Кър

Русия наскоро използва балистични ракети с малък обсег (SRBM), получени от Северна Корея, за да нанесе множество удари срещу Украйна, съобщи Белият дом, цитирайки наскоро разсекретени разузнавателни данни.

Говорителят на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че Съединените щати ще повдигнат въпроса за развитието пред Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Кърби нарече трансфера на оръжие от Северна Корея за Русия „значителна и обезпокоителна ескалация“ и каза, че Съединените щати ще наложат допълнителни санкции срещу онези, които улесняват оръжейните сделки.

И Москва, и Пхенян отрекоха да са извършвали каквито и да е оръжейни сделки, но миналата година обещаха да задълбочат военните отношения.

Използването на ракетите предизвика осъждане от Великобритания, както и от Южна Корея, която съобщи през ноември, че Северна Корея може да е доставила SRBM на Русия като част от по-голяма оръжейна сделка, включваща също противотанкови и противовъздушни ракети, артилерия и минометни снаряди, и пушки.

„Нашата информация показва, че Корейската народнодемократична република наскоро предостави на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети“, каза Кърби.

На 30 декември той посочи, че „руските сили са изстреляли поне една от тези севернокорейски балистични ракети в Украйна“, добавяйки, че тя изглежда е паднала на открито.

"След това Русия изстреля "множество" севернокорейски ракети като част от множество тежки въздушни удари", допълни Кърби. 

Русия наскоро нанесе някои от най-интензивните си удари срещу Украйна от началото на войната преди почти две години. Киев потвърди, че Русия е изстреляла над 300 дрона и различни видове ракети по градове в Украйна от петък.

„Точно като артилерията и боеприпасите, всичко това помага за удължаване на военните усилия на Русия“, съобщи Джени Таун, директор на Програмата 38 Север на Стимсън Център, която изучава Северна Корея.

Въпреки че Белият дом не каза конкретно какъв тип ракети Пхенян е изпратил на Русия, Кърби посочи, че те имат обхват от около 900 км (550 мили) и пусна графика, която показва ракети KN-23 и KN-24.

"Такива ракети са нови SRBM с твърдо гориво, които Северна Корея започна да тества през 2019 г.", каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир.

„Това е първото известно бойно използване на тези севернокорейски ракети“, допълни той.

Йост Олиманс, холандски изследовател и експерт по армията на Северна Корея, каза, че изображения от акаунти в украинските социални медии ясно показват фрагменти от пръстена, в който са разположени контролните перки, които са характерни за фамилията ракети Hwasong-11 на Северна Корея, която включва KN-23 и КН-25.

Китай, който има връзки както със Северна Корея, така и с Русия, заяви, че няма информация за тяхното сътрудничество, като говорителят на външното министерство Ван Уенбин призова всички страни да се ангажират с облекчаване на напрежението и създаване на благоприятни условия за политическо уреждане на украинската криза.

Кърби каза, че САЩ очакват Русия и Северна Корея да се поучат от тези изстрелвания и Русия да използва допълнителни севернокорейски ракети за насочване към Украйна.

Според него Иран не е доставял балистични ракети с близък обсег на Русия, но Вашингтон смята, че Русия възнамерява да закупи ракетни системи от Иран.

Москва разчита на Иран за дронове и други оръжия, които да използва срещу Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

05.01 2024 в 13:03

И каква стана тя - "могучая", "втората армия в света", "сверхдержавата, която иска да определя световните дела" опря до ракети от Кимландия, където робите на един шишко пасат трева. Буквално! Пффффффхахахахахахахаха! "Жить стало лучше, жить стало веселее!" :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика