Режимът в Иран не пусна семейството на Махса Амини да пътува до Франция, за да получи наградата ''Сахаров''

OFFNews 09 декември 2023 в 14:11 1362 2

Снимка Getty Images

Семейството на Махса Амини, която почина през септември 2022 г. в ареста на моралната полиция, няма да получи наградата на Европейския парламент "Сахаров", предаде Франс прес.

Причината е, че режимът в Иран не е допуснал близките на Амини да пътуват до Франция.Наградата беше присъдена на Махса Амини посмъртно.

На събитието трябваше да присъстват родителите и брата на младата жена. Иранските власти обаче са им забранили да напускат иранската територия, заяви техният адвокат.

Роднините на Махса са имали необходимата виза за пътуване, но не са успели да се качат на самолета, с който да напуснат Иран, казва адвокатката Ширин Ардакани. Паспортите им са били конфискувани.

Вместо тях на церемонията ще присъства друг техен адвокат - Салех Никбахт, който вече е в Париж.

Наградата "Сахаров" се връчва в областта на човешките права и беше присъдена през октомври на Махса Амини и на протестното движение. То е известно с името "Жени, живот, свобода". Протестите бяха потушени от властите, при което според ирански правозащитници са загинали стотици демонстранти. Хиляди хора бяха арестувани.

На 23 ноември ЕП осъди атаките в Иран срещу жените, в това число и "бруталните убийства" като това на Махса Амини. Текстът, който е необвързващ, беше приет с 516 "за", 4 "против" и 27 "въздържали се". Той осъжда твърдо продължаващото влошаване на ситуацията с човешките права в Иран и бруталните убийства, извършени от иранските власти, по-специално това на лауреатката на наградата "Сахаров" Махса Амини.

Евродепутатите призоваха и за незабавното освобождаване на всички жертви на произволните арести и на правозащитници, по-специално на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която през октомври бе обявена за лауреат на Нобеловата награда за мир за 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

09.12 2023 в 20:45

Нормална реакция на всички престъпни режими. Нямат доводи но забраняват.

400

1

демотиватор

09.12 2023 в 14:15

Едно време в региона са били прочути древни цивилизации (Шумер, Акад, Асирия...), а сега до къде деградираха потомците...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика