Разкази от заложници: ядяхме ориз и малко боб от консерва, някои не знаят, че семействата им са избити

Кристина Минчева 28 ноември 2023 в 15:32 4817 0

Освободени заложници

Снимка БТА/АП

Тази снимка, предоставена от IDF, показва освободената израелска заложница Сахар Калдерон, на 16 години, прегърната от роднина при пристигането си в медицински център Сураски в Тел Авив, понеделник, 27 ноември 2023 г., след като е била държана за заложница от "Хамас" в Ивицата Газа .

Заложниците, държани от "Хамас" в продължение на повече от шест седмици, са хранени само с ориз и малко боб от консерва, които са се опитвали да не ядат, за да не ги боли стомахът. Не са имали никакви прилични съоръжения като душ. Не са се къпали през цялото това време. Някои от тях не са знаели, че семействата им са избити още на 7 октомври, други вече са били наясно със смъртта на своите близки.

В продължение на повече от шест седмици условията, при които израелските заложници, заловени от "Хамас", са държани в Газа, бяха практически неизвестни за външния свят.

Сега се появяват свидетелства на някои от заложниците, освободени от терористичната групировка през последните дни. Те споделят подробности от живота си в плен след бруталната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Си Ен Ен разказва за условията, в които са държани заложниците.

Тези, които са говорили за преживяванията си, описват, че са живели с ограничени запаси от храна, докато бомби летели над главите им.

Адва Адар, чиято 85-годишна баба Яфа е сред освободените при първата размяна на заложници срещу палестински затворници, разказва, че семейството „е било помолено да не задава много въпроси на Яфа и да я оставят да сподели каквото тя самата прецени".

Адва казва, че баба ѝ е отслабнала, а други заложници са разказват, че е имало много малко храна за хората в плен.

Ориз и хляб

Освободените Керен Мундер, нейната майка и нейният 9-годишен син са издържали дни само с пита хляб, споделя нейният братовчед Мерав Мор Равив пред журналисти в неделя. Мундер и майка ѝ са загубили между шест и осем килограма тегло поради липсата на редовно хранене.

"Храната им в плен е включвала ориз и хляб", добавя той.

Сестрата на един от освободените тайландски заложници, разказва че брат ѝ изглежда здрав.

"Той каза, че не е бил измъчван или нападан и е бил хранен с добра храна. Погрижили са се много добре за него. Изглежда, че просто е останал в къща, а не в тунела“, казва тя.

Редица заложници обаче са приети в болница със сериозни наранявания или медицински проблеми.

84-годишната Елма Авраам, която беше сред израелските заложници, освободени от Газа в неделя, е приета в интензивното отделение, съобщи израелският медицински център Сорока.

„Тя е в критично състояние, лекува се в спешното отделение след значително пренебрегване на здравословното ѝ състояние през последните няколко седмици, докато е държана от "Хамас". В момента тя е в нестабилно състояние с риск за живота ѝ“, казва във видео изявление д-р Шломи Кодиш, главен изпълнителен директор на Медицински център "Сорока".

Друга заложница, 72-годишната Адина Моше, е била държана в "ужасни" условия, докато е била в плен, според нейния племенник.

"Моше възстановява силите си, но е малко слаба, след като прекара повече от седем седмици на пет етажа под земята. Те са били хранени само с ориз и малко боб от консерва, които са избягвали да ядат, за да не ги боли стомахът. Да не говорим, че не са имали никакви прилични съоръжения като душ. Те не са се къпали седем седмици", казва племенникът ѝ пред Си Ен Ен.

Осуетен опит за бягство

Йелена Магид, леля на освободения руско-израелски заложник Рони Крибой,  разказва за израелската радиостанция Kan Reshet, че 25-годишният Крибой ѝ е казал как е бил държан в сграда, която се е срутила, докато е била бомбардирана, и той е успял да избяга, но след като се укрива няколко дни, е заловен и върнат в плен на "Хамас".

„Опитал се е да стигне до границата. Мисля, че тъй като не е имал средствата да разбере къде се намира и къде да избяга, вероятно е изпаднал в известна дезориентация там в района. Той беше сам четири дни“, казва Магид и добавя, че племенникът ѝ е имал травма на главата след срутването на сградата.

Междувременно някои заложници са знаели, че техни близки са били убити на 7 октомври.

Омри Алмог, брат на израелска заложница, която беше освободена в неделя заедно с две от децата си, описа как сестра му е разбрала, че съпругът и дъщеря ѝ са били заклани.

„Много съм щастлив да информирам всички, че моята сестра Чен Голдщайн-Алмог и трите деца Агам, Гал и Тал са отново при нас и се чувстват добре. Те знаеха през цялото време, че Надав и Ям са били убити в къщата… отидоха в Газа като заложници, отвлечени, с тази мисъл“, казва Алмог в кратко видео, публикувано от Hostages и Форум за семейства на изчезнали хора.

Дъщерята на Чен Голдщайн-Алмог Ям е убита на 20 години, а съпругът ѝ Надав - на 48.

Друг заложник, 13-годишната Хила Ротем Шошани, беше освободена от "Хамас" в събота, но майка ѝ Рая остава в плен. Яир Ротем, който е брат на Рая, каза, че двете е трябвало да бъдат освободена по едно и също време.

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че тяхното разделяне нарушава условията на сделката. Говорителят на IDF подполковник Джонатан Конрикъс казва пред Си Ен Ен, че когато IDF попитали за майката на Хила, "Хамас" казали, че не знаят къде е тя – твърдение, което Яир отхвърля.

„Призовавам всички участващи страни да оказват натиск върху "Хамас" да спазва сделката. Ние трябва да го уважаваме, те трябва да го уважават. Спрете да играете тези игри“, призовава Яир. 

"Повече от 40 от заложниците, взети от Израел в Газа на 7 октомври, в момента не се държат от "Хамас", съобщава за Си Ен Ен дипломатически източник, информиран за преговорите.

Това създава усложнение при удължаване на продължителността на примирието, тъй като споразумението задължава "Хамас" да предаде заложниците в замяна на палестински затворници, държани от Израел. 

Преди месец Йохевед Лифшиц - една от освободените заложнички на "Хамас", също разказа за условията, в които е държана в плен. Тя даде сведения и за тунелите на терористичната групировка, които описа като "паяжина".

"Спахме на матраци на пода в тунелите под Газа, като на всеки два-три дни идваше лекар. Те лекуваха пленник, който беше тежко ранен при катастрофа с мотоциклет на път за Газа", разказва Йохевед и добавя, че фелдшер е дошъл да ги види, за да донесе необходимите им лекарства.

"Похитителите се погрижиха за всеки детайл. Имаше охрана за всеки от моята група. Ние бяхме петима", казва тя.

От думите ѝ става ясно, че докато е била държана в тунелите, нейната група е получавала храна - сирене и краставица.

Преди няколко дни Израелските отбранителни сили показаха тунелите на терористичната групировка под болницата "Ал Шифа", в които са открили подземни кухни, тоалетни и стаи с осигурени комуникационни връзки със света, където може да се живее комфортно дълго време, свързани с тунели, които извеждат на земята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews