Путин обяви, че избягалият от Русия Чубайс вече се казва Моше Израилевич

Московският диктатор намекна, че бившият му довереник е завлякъл концерна "Роснано" с милиони

OFFNews 12 септември 2023 в 13:09 8249 4

Чубайс
Анатолий Чубайс.

Руският президент Владимир Путин за първи път коментира бягството от Русия на бившия си специален представител Анатолий Чубайс по време на икономически форум във Владивосток.

Чубайс е най-високопоставеният руски служител, напуснал страната от началото на войната.

"Не разбирам защо го направи. Той избяга. Показаха ми снимки, на които той вече не е Чубайс, а някакъв Моше Израилевич, който живее някъде там", заяви Путин.

Веднага след това той даде и възможно "обяснение" за действията на дългогодишния си сподвижник.

"Може би това се дължи на факта, че в структурата, която той оглавяваше дълги години "Роснано", протичат сложни процеси и там има голяма дупка, огромна финансова дупка. Големи липси. Възможно е Чубайс да се е опасявал, че това ще доведе до "наказателни дела", заяви Путин.

През октомври 2022 г., шест месеца след напускането на Чубайс, в Русия е образувано наказателно дело за присвояване на 50 млн. долара от държавната корпорация "Роснано". Името на Чубайс не се споменава във връзка със случая, но нейният говорител заяви, че компанията, заедно с ФСБ, МВР и Генералната прокуратура, продължава да работи за "компенсиране на щетите, нанесени на компанията през инвестиционния период 2010-2020 г." Чубайс оглавяваше "Руснано" от 2008 до 2020 г.

Анатолий Чубайс се оттегли от поста специален представител на руския президент по въпросите на устойчивото развитие и напусна страната през март 2022 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Съобщава се, че е живял в Кипър и е получил документи за репатриране и гражданство в Израел.

През 90-те години на ХХ век Чубайс е един от най-високопоставените служители в Русия. В различни периоди той оглавява президентската администрация, бил е заместник-председател на правителството в двете администрации на Борис Елцин и Виктор Черномирдин, както и председател на Държавния комитет за управление на държавната собственост. Автор е на приватизационната програма на страната.

Името на Чубайс се свързва с възхода на политическата кариера на Путин през 90-те години на ХХ век. Съобщава се, че благодарение на него бъдещият президент получава работа в администрацията на Борис Елцин. Скоро Путин става директор на ФСБ и наследява президентския пост. Чубайс не е коментирал напускането си и евентуалната си емиграция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

13.09 2023 в 08:38

Със сигурност е вид Моше-ник, въпроса е, че му е дотегнало от Путин. Руския апаратчик е безкомпромисен и безскрупулен, да видим колко ще живее Моше.

10298

3

AntiZ

12.09 2023 в 13:48

Моше да стои по-далеч от прозорци, да внимава какво яде и къде пуши!

2073

2

Johnny B Goode

12.09 2023 в 13:39

Избрал да живее "някъде там", вместо в центъра на прогреса и цивилизацията...
Путьо се почувствал засегнат.

2099

1

Mateevk

12.09 2023 в 13:27

Естествено - всички несъгласни или избягали от Путин са долни крадци и мошеници.

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews