Путин към войската: Предотвратихте гражданска война (обновена)

Издръжката на цялата група "Вагнер" е била осигурявана изцяло от руската държава

OFFNews 27 юни 2023 в 15:32 2264 6

Владимир Путин

Снимка БТА/АП/Кремъл

Владимир Путин

Бунтът на 24 юни (от собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин - бел.ред.) заплаши с истинска гражданска война, но военните и служителите на реда, които изпълниха своя дълг, успяха да предотвратят опасни последици.

Тази оценка даде президентът на Русия Владимир Путин, обръщайки се от верандата на Фасетираната зала към подразделенията на Министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност, Националната гвардия и Министерството на вътрешните работи, предаде ТАСС.

Путин заяви, че военнослужещите са "застанали на пътя на бунта, резултатът от които неизбежно щеше да бъде хаос". Така те са спасили страната от "катаклизми..., фактически спряха гражданската война", каза още руският президент и допълни, че така войниците са доказали своята лоялност.

Силовите структури "осигуряват надеждната работа на най-важните центрове за управление, стратегически обекти, включително отбранителни съоръжения, сигурността на граничните райони и силата на тила", смя още руският държавен глава.

Според Путин бързото и ясно разгръщане на части е позволило да се избегнат опасни последици и жертви сред цивилното население.

Той припомни смъртта на екипажите на самолети и хеликоптери, свалени от Вагнер, като обясни, че пилотите "не са трепнали и с чест изпълниха заповедта и воинския си дълг". 

Владимир Путин смята, че решителността и смелостта на военните, както и консолидацията на цялото общество са изиграли "огромна, решаваща роля за стабилизиране на ситуацията".

"Хората, които бяха въвлечени в бунта, видяха, че армията и хората не са с тях", категоричен е Путин.

Руската държава изцяло е осигурявала издръжката на наемническата група "Вагнер", заяви още той.

"Искам да отбележа и искам всички да знаят за това: издръжката на цялата група "Вагнер" беше изцяло осигурена от държавата. От министерството на отбраната, от държавния бюджет, ние изцяло финансирахме тази група", каза руският президент.

Путин посочи, че компанията "Конкорд", която притежава "Вагнер", е получила 80 милиарда рубли от държавата в рамките на една година за доставка на хранителни продукти. "Издръжката беше изцяло поета от държавата, а част от цялата тази група, тази компания "Конкорд", в същото време спечели 80 милиарда рубли", каза той.

По думите му само за една година руската държава е отпуснала на компанията "Вагнер" над 86 милиарда рубли (около 922 милиона евро) за издръжка на бойци и за стимулиращи плащания.

"От тях 70 милиарда и 384 милиона за възнаграждения, 15 милиарда и 877 милиона за стимулиращи плащания и [още] 110 милиарда и 179 милиона за застрахователни плащания", уточни той, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

5

Bad Horse

27.06 2023 в 20:56

Лукашенко провали шоуто, да го е. Целия свят наблюдаваше с интерес и планини от пуканки. И изведнъж... разотивайте се, всичко свърши...

БУУУУУУ!

1000

4

Слънце

27.06 2023 в 17:27

снощи го гледах, няма такъв позор, благодари на всички и най-вече на Вагнер, че са се спряли

605

3

avitohol

27.06 2023 в 17:24

Олеле как се наака от страх тоя.

345

2

Джендо Джедев

27.06 2023 в 16:42

"Путин заяви, че военнослужещите са "застанали на пътя на бунта, резултатът от които неизбежно щеше да бъде хаос"."

И как, по-точно, е станало това? Като войската или се предаваше на Вагнер откъдето минеха, или се присъединяваше към тях, или изобщо я нямаше там? Тоя на каква дрога е?

1042

1

danvan

27.06 2023 в 16:12

Военните и служителите на реда показаха шокираща слабост и не направиха нищо. Ако са верни слуховете, единсвено заплахата срещу близките на командири на Вагнер са спрели настъплението към Москва.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews