Прозорецът на възможностите се затваря. Русия се опитва да хване в капан ВСУ в Авдеевка

Пред защитниците има две възможности - постепенно да се изтеглят от града или да засилят атаките

OFFNews 07 февруари 2024 в 17:00 17108 2

Авдеевка

Снимка Getty images

Полуразрушеният град е стратегически и за двете страни.

Руската държавна телевизия съобщи, че руските войски са влезли в Авдеевка. Киев не е потвърдил официално, но украински анализатори говорят за тежкото положение на ВСУ и за началото на боевете в града.

Какво се случва със защитата на малкия град в Донецка област, който руските сили безуспешно се опитват да окупират от февруари 2022 г.?

"Руските сили успяха да пробият отбраната на противника и да достигнат покрайнините на населеното място", съобщи руският Първи канал за ситуацията в Авдеевка на 1 февруари.

Твърди се, че руснаците вече са си върнали 19 къщи в покрайнините.

Според Би Би Си група руски военнослужещи действително е успяла да достигне до най-южните улици на Авдеевка: улиците "Спортивна", "Чернишевска", "Лесная", "Седова" и "Соборна" още около 19 януари.

Руски военни блогъри твърдят, че Русия е създала цял плацдарм в този район - зад ресторантския комплекс "Царска околия".

В следобедните часове на 6 февруари по руските телевизионни канали беше разпространен видеозапис на експлозията на брониран автомобил "Брадли" на улица "Чернишевски". Твърди се, че това се е случило по време на неуспешен опит на ВСУ да изтласка противника от града.

Украинските власти отрекоха началото на "градски боеве" и заявиха, че руската диверсионно-разузнавателна група в южните покрайнини вече е била прогонена.

Още на 5 февруари обаче авторитетният украински аналитичен портал DeepState съобщи, че ситуацията в Авдеевка се влошава. Руснаците са започнали да атакуват не само в южните, но и в северните покрайнини на града, в района на вилното селище в близост до Авдеевския коксов завод.

"Традиционно има много въпросителни за подготовката на отбранителните съоръжения както около, така и вътре в града", отбелязва DeepState.

Украинският военен кореспондент и главен редактор на Censor.Net Юрий Бутусов, който посети Авдеевка на 5 февруари, заяви, че руските войски вече са на 1,2 км от входа на града.

Ден по-късно началникът на военната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш призна, че ситуацията става критична.

"Ситуацията е напрегната. Ако преди няколко седмици казвахме, че е трудна, но контролируема, то сега е много трудна и дори можем да кажем, че някъде на места ситуацията е критична", каза той .

В същото време той отбелязва, че в града няма улични боеве, но отделни групи руснаци се опитват да пробият. Според Барабаш само за 24 часа руската армия е хвърлила от въздуха 37 бомби върху града и е изстреляла 50 снаряда.

Ръководителят на пресслужбата на Таврическата оперативно-стратегическа групировка на войските (ОСГВ) Дмитрий Лиховой отказа да коментира съобщенията за началото на боевете в градската част на Авдеевка.

"Чували сме такива коментари от неофициални източници, но не коментираме това, защото ситуацията постоянно се променя", каза той.

И добавя, че през последните дни руските сили са засилили атаките с повече сблъсъци, въздушни удари и използване на безпилотни самолети FPV.

"Нашите защитници и покровители неотклонно държат отбраната, нанасяйки цялостно огнево поражение на противника. В същото време врагът понася значителни загуби и подготвя нови резерви, които да вкара в действие", заяви Лиховой.

Той отбеляза, че логистиката на бранителите в Авдеевка е стабилно, а ВСУ предприема мерки за подобряване на отбраната, като инсталира допълнителни огневи позиции и наблюдателни постове.

"Ситуацията е трудна, но е под контрол", увери представителят на ОСГВ "Таврия".

Намерението на руското командване е съвсем очевидно. Руските войски прекараха почти четири месеца, понесоха значителни загуби в жива сила и техника, но все още не са в състояние да извършат "широкомащабен обход" на Авдеевка. Тоест, те не успяха да напреднат по южния и северния фланг и да затегнат обръча около града, прекъсвайки снабдителните линии на украинските защитници.

В тази ситуация руските войски преминават към друг план. В средата на януари те успяват да използват подземна шахта, за да пробият до украинската позиция в близост до ресторант "Царска околия" в южната част на града. Очевидно е, че следващата им цел е да се придвижат на север по улиците "Соборная" и "Чернишевски", за да достигнат до района на девет- и пететажните домове от така наречения "9-ти квартал". Той се намира на 1,5-2 км от руския плацдарм и е от важно тактическо значение.

От друга страна, група руски войници се опитва да си пробие път от северната част на града до кръстовището в близост до автобазата в Авдеевка, близо до ресторантския комплекс "Лог". По този начин те ще могат да прекъснат основната логистична артерия на ВСУ - път 00542.

За целта руската армия трябва напълно да завземе частния жилищен комплекс и да пресече железопътните релси.

DeepState изтъква, че вече е постигнала частичен успех. На 4 и 5 февруари руснаците преместват част от личния си състав във вилната зона и се опитват да заемат мост над железопътните линии. Мостът е на 500 метра от моторната база и на километър от позицията на "Лог".

Всичко това се прави, за да се намали наполовина украинското присъствие в Авдеевка. Тоест или да се принудят украинските сили в южната и югоизточната част на града - в района на 9-ти квартал и позицията "Зенит" - да се изтеглят, или да бъдат обкръжени, като се прекъснат пътищата за снабдяване в района на Индустриалния проспект и път 00542.

В затруднено положение ще бъдат и бойците на ВСУ, които държат територията на Авдеевския коксов завод в северната част на града.

"В случай на дори частичен успех и запазване на сегашните си позиции украинските войски в града вече ще бъдат в много по-трудно положение и ще бъдат принудени да преместят линиите си за снабдяване от удобни улици, покрити с къщи, към открити полета в западната част на града", обяснява целта на тези действия руският телеграм канал "Военен информатор".

Украинският военен анализатор Михайло Жирохов заяви, че е трудно да се направи пълна картина на събитията в Авдеевка. Това се дължи както на интензивността на боевете, така и на липсата на стабилна телефонна връзка в града.

"Засега е ясно, че руснаците обсаждат (Авдеевка) от две страни, и е ясно, че им остават още неколкостотин метра до главната магистрала, която води на север. Сега тя е под руси обстрел, но функционира", каза експертът.

Що се отнася до уличните боеве, Жирохов посочва разликата между Авдеевка и Бахмут. Докато в последния има равен терен и гъсти многоетажни сгради, в Авдеевка е обратното.

"В Авдеевка нещата са различни. Ако руснаците поемат контрола над "9-ти район", който е разположен на високо, тогава по-нататъшните боеве за Авдеевка няма да имат значение. Защото оттам вече е възможно да се контролира територията до съседните населени места. Ако го окупират, ще могат да разположат там дронове, артилерия и тогава украинската отбрана в града няма да има смисъл. Дори коксовият завод ще е в ръцете им", коментира анализаторът.

Той смята за малко вероятно да се повтори ситуацията, която беше в Бахмут миналата пролет, когато руските сили, основно наемници на ЧВК "Вагнер", бавно, къща по къща, блок по блок, се придвижваха през града, изтласквайки украинската армия към източните покрайнини.

Какво трябва да направят украинските войски?

Според Михайло Жирохов има два варианта: да се подсилят защитниците и да се предприемат контраатаки в тила на руските войски или ВСУ да се изтегли постепенно от града.

"Но сега не виждам никакви признаци нито за засилване, нито за контраатаки. Това е изненадващо за мен", каза експертът.

По думите му ВСУ разполага с резерви и те могат да бъдат изтеглени от други, по-спокойни райони. Тази тактика вече се използва от Руската федерация, която активно прехвърля резерви към Авдеевка от други фронтове.

Ако и двете страни решат да влязат в улични боеве, това ще бъде предизвикателство за войниците.

"За да се водят улични сражения, е необходима мотивирана и обучена пехота - само бойци от средите на мобилизираните не могат да се справят. Това е специфичен вид бойни действия", посочва експертът.

Ако украинските власти все пак решат да се изтеглят от полуразрушения град, все още има време да го направят. Но то не е много, сигурен е Жирохов.

"Точката, от която няма връщане, все още не е премината. Постепенно по границите все още е възможно да се изтегли украинската войска. Но прозорецът на възможностите се затваря. И то бързо", отбелязва той.

Военното командване не коментира въпроса, но подчертава, че животът на украинските военни е приоритет.

"Както ръководителите на украинската държава и въоръжените сили многократно са заявявали, при най-трудните обстоятелства на бойното поле приоритет е запазване живота на хората, защитниците на Украйна", казва Дмитрий Лиховой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

07.02 2024 в 20:58

Ахам, преди няколко дни лично бункерният сопол разказа за чутовните успехи на орките - завзели били 16 ли, 19 ли къщи в Авдиевка. Направо мият веригите на Т55 в Ламанш :)

345

1

Джендо Джедев

07.02 2024 в 17:06

Рашетата най-накрая са успяли да си проправят път през планините от оркски леш. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика