Пригожин призова да се сложи край на войната в Украйна

OFFNews 15 април 2023 в 13:59 11963 10

Евгений Пригожин

Снимка Архив

Евгений Пригожин

Ръководителят на частната руска армия "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че е най-добре на военната операция в Украйна да се сложи "дебела точка".

"Вагнер" сега се бие в Бахмут, Украйна - най-горещата част от фронтовата линия, където всеки момент се очаква украинско контранастъпление.

В широко коментираха статия в "Телеграм", озаглавена "Само честен бой: никакви договорки", той пише, че "за властите и за обществото като цяло сега е необходимо да се сложи някаква дебела точка на специалната военна операция (СВО)":

"Идеалният вариант е да се обяви краят на СВО, за да знаят всички, че Русия е постигнала резултатите, които е планирала, и в известен смисъл ние наистина сме ги постигнали. Смляхме огромен брой изтребители на ВСУ и можем да си отчетем, че задачите на СВО са изпълнени."

Прогожин добавя, че теоретично Русия вече е стигнала етапа, в който може да сложи точката, защото е унищожила голяма част от активното мъжко население на Украйна, сплашила е друга част от него, която е избягала в Европа, отрязала е Азовско море и голяма част от Черно море, заграбила е тлъста част от украинската територия и е създала сухопътен коридор към Крим. "Сега ѝ остава само едно: да се закрепи здраво на териториите, които вече притежава. Но има уловка - ако преди Украйна е била част от бивша Русия, то сега тя е напълно национално ориентирана държава", добавя той.

"Преди 24 февруари 2022 г. Европейският съюз лакомо даваше на Украйна десетки милиони долари, а сега взема десетки милиарди за войната. Със сигурност част от тези средства задоволяват джобовете на управляващия елит на Украйна, който има полза от конфликта. Много от тези, които още вчера бяха забравени, сега получиха нов шанс за самореализация и обогатяване", пише Евгений Пригожин.

Според него, поради големия брой жертви по фронтовете и общата умора от войната, политическото ръководство на Украйна също се нуждае от победа. "За Русия винаги съществува риск ситуацията на фронта да се влоши след започване на контранастъпление. Запазването на съществуващите граници до 24 февруари 2023 г. е видът размяна, която САЩ могат да предложат на руското ръководство днес като преговорна позиция. Именно за това е предназначена "драматичната пауза". Ако властите откажат, ВСУ ще преминат в настъпление. В тази ситуация може да има различни варианти за развитие на събитията. Един от тях е ВСУ да се сблъска с руската отбрана, да понесе сериозни загуби, след което руските войски да започнат огромно контранастъпление към границите на ДНР или към Днепър, или дори към Полша. Но като се имат предвид днешната динамика и проблеми, такова контранастъпление е, меко казано, малко вероятно. Вторият вариант е украинската армия да започне контранастъпление и някъде да успее да пробие отбраната", добавя ръководителят на "Вагнер".

Според него, "в този случай армията, която години наред се смяташе за една от най-добрите армии в света, може първо да започне да се разлага, а след това положението да се влоши, както се случи след пораженческите войни от началото на ХХ век - Финландската и Японската - и трагичните събития от 1917 г."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

11

БотоксПутю

16.04 2023 в 06:52

Знаех си аз, че Пригожин е прикрит миролюбец.
Имам съмнение. че китаецът с мазната усмивка го е активирал?

924

10

Diogen

15.04 2023 в 22:17

Пригожин откри ново гробище с вагнеровци, за които украинците са сложили черна точка в жалкото им съществуване като рашистки наемници.

9347

9

Анализи

15.04 2023 в 21:55

Дебелата точка ще се сложи когато руските фашисти се ометат от Украйна.

345

8

Джендо Джедев

15.04 2023 в 18:15

Пфффффхахахахахахаха! Тоя верно запя интересна песничка. Батюшката му няма ли да му се кара? Или те вече така и така разритаха тиквите, та... :D

2073

6

Johnny B Goode

15.04 2023 в 15:51

Вовката/Беловеждов, вземи му обясни на твоя сънародник готвача българската поговорка "Дала баба парица да се хване на хорото, дала две да се пусне".

788

5

jorj

15.04 2023 в 15:33

Най-добре е, точката да ти я сложат на кухата ти картуна и украински снайперист да ти я татуира за спомен!

2099

4

Mateevk

15.04 2023 в 15:30

Ама това ли била целта на СВО - да си унищожи огромен брой изтребители и голям част от мъжкото население? Путин съвсем друго разправяше... Е, той различни неща говореше, но винаги беше прав, дори и седнал на престола в Кремъл.

-1650

3

ob1

15.04 2023 в 14:48

Опааа, само дето няма да го бъде. Точката ще дойде, когато шиб@ните орки бъдат изритани до границата от 1991. Пед*лът Пригожин отлично го знае и затова се пробва отсега (някой прави ли си илюзии, че е без съгласието на путкин?). Няма, вовка, мамин сладък, цялата ви скапана армия ще бъде смляна и окончателно унижена преди края. Ти и подобните ти ще се покриете отново и завинаги. И да не забравяме - пошел куда?

-7195

2

vovchik

15.04 2023 в 14:43

опааа, някой пак чете само каквото му изнася...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика