Пребита, остригана, със счупени пръсти: В Чечения нападнаха журналистка от ''Новая газета''

OFFNews 04 юли 2023 в 09:48 8479 3

Елена Милашина

Снимка Стопкадър: mk.ru/

Елена Милашина

Неидентифицирани лица са нападнали журналистката Елена Милашина от "Новая газета" и адвоката Александър Немов рано тази сутрин, съобщи европейското издание на вестника, като се позова на "Екип срещу изтезанията".

Въоръжени мъже с маски в три коли са препречили пътя на таксито, в което са били двамата на път от летището. Милашина и Немов са били жестоко пребити, като дори са ритани в глава. Техниката им и документи са унищожени. 

Нападателите са ги заплашвали с пистолет, опрян в главите им. Според Немов нападателите казали на него и на Милашина да си тръгват: "Махайте се, предупредиха ви, не пишете нищо". 

Двамата са в болница в град Грозни в тежко състояние, като транспортирането на журналистката е невъзможно без специален превоз.

Косата на Милашина е била остригана, счупени са пръсти на двете ѝ ръце, била е залята със зелена боя и често губи съзнание. 

Немов се движи зле и почти не говори. Наръган е с нож в крака. От "Екип срещу изтезанията" публикуваха снимка с негово съгласие. 

Милашина и Немов са били в Чечения, за да присъстват на делото срещу Зарема Мусаева, която беше отвлечена от чеченската полиция от Нижни Новгород през януари 2022 г. Присъдата трябва да бъде обявена днес. Немов е адвокат на Мусаева.

Снимка: Телеграм/ "Екип срещу изтезанията"

На 15 юни прокуратурата поиска Мусаева да получи 5,5 години затвор.

Тя е съпруга на пенсионирания съдия от Върховния съд Саиди Янгулбаев и майка на чеченските правозащитници Абубакар и Ибрагим Янгулбаев. Тя е в следствения арест в Грозни от януари 2022 г. по обвинения в насилие срещу служител по сигурността. През това време, според сина ѝ, зрението й се влошило и получила болки в гърба, което я направило практически неспособна да се движи. През юни стана известно, че е в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика