Пожар в ирански затвор, в който се намират стотици политически затворници. Четирима души са мъртви

OFFNews 16 октомври 2022 в 15:51 1506 0

затвор

Снимка туитър

Кадър от пожара в иранския затвор "Евин".

При пожар в големия ирански затвор "Евин", където са политическите затворници, са загинали четирима души, а 61 са ранени. Това са официалните данни на иранските власти. Пожарът е избухнал вчера, а причината за него не е известна със сигурност - иранските власти обвиняват затворниците за инцидента, съобщи Би Би Си.

Очевидци разказват, че от затворническия комплекс са се чували изстрели и сирени.

Според държавната информационна агенция причината за пожара е умишлен палеж: една от работилниците на затвора е била подпалена "след бой между няколко затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби". Тази версия обаче не е потвърдена.

Някои от политическите затворници са успели да се свържат със семействата си и да съобщят, че са в безопасност. Един от тях казва, че в болницата на затвора са открити четири тела, но според него броят на жертвите вероятно е по-голям. Неговата версия противоречи на официалната, според която затворниците са починали от отравяне с дим - той твърди, че някои от тях са били застреляни или са пострадали от сълзотворен газ.

Досега властите се опитваха да омаловажат инцидента като бунт, който бързо е бил овладян.

Вече месец в Иран продължават протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, която е била задържана от полицията. Това е най-голямата вълна на обществено недоволство в Иран от десетилетия насам и сериозно предизвикателство за властите в страната.

По неофициални данни стотици опозиционери, задържани по време на протестите, излежават присъди в затвора в "Евин".

На кадри от затвора, показани по държавната телевизия, се вижда как пожарникари проверяват работилница с пострадал от пожара покрив. Във видеото се вижда и как затворниците спят в килиите си, "тъй като спокойствието е възстановено".

Предишния ден иранска опозиционна група публикува видеозапис на пожара, в който се чуват викове "смърт на диктатора" - един от лозунгите на протестите, обхванали Иран.

Според свидетели пътищата, водещи към затвора, са блокирани, а вътре са вкарани специални полицейски батальони. На мястото работят и пожарникари.

По-рано правителствената информационна агенция IRNA съобщи, че бунтовете в затвора са били потушени и че те са започнали в крилото, където са били държани "бандитите". Това би могло да означава, че политическите затворници, каквито има много в затвора "Евин", не са участвали в бунтовете, коментира Би Би Си.

Друга държавна информационна агенция, Tasnim, също цитира анонимен ирански служител, който казва, че политическите затворници не са участвали в бунтовете.

Според свидетел, интервюиран от Ройтерс, роднини на задържаните са се събрали пред затвора.

Освен опозиционни активисти, в затвора "Евин" излежават присъди ирански журналисти, осъдени в Иран чужденци и лица с двойно гражданство.

Западни активисти за правата на човека отдавна критикуват режима в затвора "Евин". Human Rights Watch твърди, че затворниците там са подлагани на изтезания, отказвана им е подходяща медицинска помощ и са заплашвани с доживотен затвор.

През август миналата година група хакери, наречена Edalat-e Ali (Справедливостта на Али), публикува в интернет видеоклипове от вътрешните камери за наблюдение на затвора, на които се вижда как персоналът бие и измъчва затворници.

В събота президентът на САЩ Джо Байдън нарече иранското правителство "много репресивно" и заяви пред репортери, че е поразен от смелостта на протестиращите, а по-рано каза: "Искам да знаете, че ние подкрепяме гражданите, смелите жени на Иран... Бях зашеметен от това, което те (протестите) събудиха в Иран. Те събудиха нещо, което не мисля, че може да бъде успокоено за много дълго време."

Иранските власти, които преди това обвиниха именно САЩ в подклаждане на неотдавнашните протести, реагираха почти веднага на думите на Байдън.

Иранското външно министерство заяви, че Байдън се намесва в делата на друга държава, като изразява подкрепа за антиправителствените протести.

"В събота... Байдън се намеси в държавните дела на Иран, като подкрепи размириците... През последните дни администрацията на САЩ отчаяно се опитва да подклажда размирици в Иран под различни предлози", заяви говорителят на външното министерство Насер Канаани, цитиран от ISNA.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика