Повдигнаха обвинения на Саркози за незаконни дарения от Либия

OFFNews 12 май 2023 в 08:44 679 0

Никола Саркози

Снимка Архив

Бившият френски президент Никола Саркози

Прокуратурата на Франция повдигна обвинения срещу бившия президент Никола Саркози и 12 негови довереници за незаконни дарения от Либия за предизборната му кампания, предаде ДПА. 

68-годишният Саркози е обвинен в присвояване на публични средства, корупция, престъпно сдружаване и незаконно финансиране на предизборна кампания, съобщи прокуратурата в Париж. Все още не е ясно дали и кога ще се проведе съдебен процес. 

Френските съдебни власти започнаха разследване срещу бившия държавен глава през 2018 г. Той бе заподозрян в корупция, незаконно финансиране на предизборна кампания и подпомагане на незаконно присвояване на либийски публични средства. През 2020 г. той бе обвинен и в това, че стои зад "престъпна организация".

Производството започна, когато се появиха данни, че пари за предизборната кампания на Саркози през 2007 г. са постъпили незаконно от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. 

На 1 март 2021 г. Саркози беше осъден по друго дело за корупция и търговия с влияние. Тогава той получи присъда от една година затвор и две години условно, но обжалва решението на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика