Полша не изключва метежът на Пригожин да е дезинформационна операция на Русия

Красимир Крумов 26 юни 2023 в 14:36 2550 2

Станислав Жарин

Снимка Facebook / Stanisław Żaryn

Станислав Жарин

Полша не изключва вероятността обявените като опит за метеж действия на Евгений Пригожин и частната му военна групировка "Вагнер" да са по същество дезинформационна операция на Русия, целяща да прикрие някакви други цели. Това обяви ексклузивно в интервю за полската телеграфна агенция ПАП държавният секретар в канцеларията на министър-председателя на Полша координатор по въпросите на сигурността на информационното пространство на страната Станислав Жарин.



"По моя преценка още е прекалено рано да определим какво беше това в Русия. Според мен нямаше шанс за преврат в събота, нито за демонтаж на руския режим, защото такива предположения или хипотези у част от анализаторите имаше. Не съм в състояние еднозначно да кажа дали си имахме работа наистина с реален бунт срещу режима, или с някаква фасада на дезинформационна операция в широк мащаб така, че да въведе в заблуждение всички нас за действителните събития и действителното състояние на нещата в Русия", заяви Жарин, който в миналото беше говорител на министъра-координатор на специалните служби на Варшава.

Това, върху което трябва да обърнем внимание, според експерта, е, че тази акция на Пригожин беше основана на известни проблеми в отношенията между групата „Вагнер“ и руската армия. "Знаем, че МО на Русия беше силно критикувано от Пригожин, той настояваше за друг тип управление на войските на фронта, искаше друг начин на водене на войната. Но което е съществено, никой в събота не е поискал прекратяване на въоръжените действия срещу Украйна. Изобщо този бунт, искам да подчертая, не засягаше това дали да се продължава войната срещу Украйна и занапред или не. Самият Пригожин, руските елити и голяма част от руското общество са убедени, че тази война е справедлива и трябва да продължи", отбелязва Жарин.

Кординаторът на кабинета по въпросите на информационната сигурност допълва, че в Кремъл няма привърженици на идеята за излизане от войната. Ако ги има, това, по думите му са маргинални кръгове без никакво влияние. Това, което действително съществува, е известно напрежение относно това как да се води тази война, има някакви очаквания Русия по-бързо да осъществи анексиране, на практика, на цяла Украйна, защото това продължава да бъде актуална главна цел на Русия. Има търкания от тактическо естество, има критика към редица командири, които взимат лоши, според известни ръководни кръгове, решения. Но убеждението, че руският империализъм е това, което трябва да бъде продължавано, убеждението, че Русия трябва и занапред да води войната срещу Украйна са нещо широко разпространено в Русия и особено в средите, които са от значение за режима и за вземаните решения.

"Въпросът дали това е краят на режима на Владимир Путин е основателен но за в бъдеще. Сега нямаше потенциал за държавен преврат или удар по руския режим. Но Пригожин със своята акция и със своето непослушание, което определено в Русия беше забелязано, би могъл да заложи фермент, който може да донесе заплашващи Путин явления. Това е за първи път явна съпротива по отношение на режима и главно по Министерството на отбраната, такива неща по-рано не са ставали. Това е първият човек, който е изразител на някои страхове и на критични гласове по отношение на военното командване и действията от събота могат в бъдеще да предизвика отслабване на Путин в очите на собственото му управляващо обкръжение. И може би следващият Пригожин ще е по-добре подготвен и по-силен. Не можем да го изключим, макар че това по-скоро е „песен за бъдещето", коментира държавният секретар в канцеларията на Матеуш Моравецки.

Полските кръгове внимателно наблюдават дали действията, заявени като бунт срещу военното ръководство на Русия не са камуфлаж за операции, които Русия смята да предприеме заедно с Беларус."Ако гледаме реалните резултати, в събота имахме работа с някакво шоу с изиграване на ролята на посредник от страна на Александър Лукашенко. Имаме заточение на Пригожин, не знаем колко души ще вземе със себе си в Беларус. Сценарият за бунта като камуфлаж ще бъде анализиран и оценяван от полските служби. Русия има потенциал да води дезинформационни операции в много широк мащаб при използване на гигантски средства, ако смята, че целите и резултатите, които може да постигне, си струва. В момента много внимателно трябва да следим какво се случва в Беларус и защо Пригожин беше изпратен там. Дали е заточение или е поредна мисия".

Варшава следи внимателно всички възможни сценарии, включително това, дали Москва няма да се опита с помощта на Евгений Пригожин да предприеме някакви действия, насочени срещу срещата на върха на НАТО, чийто домакин трябва да бъде Литва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

26.06 2023 в 15:38

И аз си помислих, че е партенка, ама май вероятно са се сдъвкали, и бързо разбрали, по мафиотски.

Най много да са искали Украинците да пребързат някой ходове, за да се набутат.

Бавно и методично трябва с Русия, докато и лъсне задника.

345

1

Джендо Джедев

26.06 2023 в 14:57

"Но убеждението, че руският империализъм е това, което трябва да бъде продължавано, убеждението, че Русия трябва и занапред да води войната срещу Украйна са нещо широко разпространено в Русия и особено в средите, които са от значение за режима и за вземаните решения.".

Те и да имат нещо против, си налягат парцалите и не смеят да измъцат. Видяхме как по време на оня цирк в тронната зала Наришкин ИЗОБЩО не беше "за" безумието на Путик и даже мъцаше нещо в тоя смисъл, ама беше бързо скастрен от Батюшката си. Зере не му се пада от балкон, завалията... Хванал се е на хорото, няма пускане. В мафиотските структури е така. И кой знае още колко са като него.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика