Politico: Кремъл цели да отклони вниманието от Украйна, като бълва пропаганда за ''Хамас''

От началото на войната в Израел кремълските профили във Фейсбук са скочили с 400%

OFFNews 28 ноември 2023 в 10:20 4287 6

Руският президент Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Руският президент Владимир Путин

Войната в Израел създаде отлична възможност за Русия да посее разделение сред западните си врагове. Машината за дезинформация на Владимир Путин никога не би пропуснала този шанс, пише Politico.

От началото на военните действия на 7 октомври, свързаните с Кремъл профили в социалната мрежа Фейсбук са се увеличили с близо 400%. Освен това темата за кризата в Близкия изток вече доминира в публикациите на руски дипломати, подкрепяни от държавата медии и поддръжници на руския президент на Запад.

Лъжите, разпространявани от дигиталните пропагандатори на Москва, вече включват твърдения, че терористите от "Хамас" използват оръжия на НАТО, за да нападат Израел, както и че британски инструктори са обучавали нападатели от "Хамас".

Кървавият конфликт в Близкия изток представлява двойна възможност за Путин. Тя позволява на Русия да подклажда разделение на Запад чрез целенасочена дейност в социалните медии, насочена към разделяне на поддръжниците на Израел от тези на Палестина.

През последните седем седмици насилието, особено срещу евреи, рязко нарасна и от по цял свят започнаха антивоенни протести.

Настъплението на Русия в социалните мрежи също така цели да отвлече общественото внимание от войната в Украйна.

"Отвличането на вниманието от Украйна е само от полза за Русия. Колкото повече западната общественост е съсредоточена върху Израел и Хамас, толкова по-малко внимание обръща на факта, че Конгресът е на път да не финансира военните усилия на Украйна. Осветяването на други места отвлича вниманието от Украйна", заяви ръководителят на екипа срещу информационната манипулация на Алианса за гарантиране на демокрацията на САЩ Брет Шафър.

В края на октомври лидери на "Хамас" посетиха Москва - в очевиден опит на Русия да играе ролята на посредник при освобождаването на израелските заложници. Русия и "Хамас" имат общ съюзник в лицето на Иран - Путин предупреди, че израелските военни действия в Газа могат да ескалират извън региона.

Според данни на Алианса за гарантиране на демокрацията в седемте седмици, откакто "Хамас" нападна Израел, руските профили във Фейсбук са публикували в мрежата 44 000 пъти в сравнение с едва 14 000 публикации през седемте седмици преди началото на конфликта.

Като цяло подкрепяната от Русия дейност във Фейсбук е споделена близо 400 000 пъти, което е четирикратно увеличение в сравнение с публикациите, публикувани преди началото на конфликта.

Най-споделяните ключови думи сега включват много фрази, свързани с конфликта, като "Хамас" и "Близкия изток", докато преди войната руските държавни медии и дипломатически профили се фокусираха почти изключително върху Украйна или ролята на Путин в света.

Близо 400-процентното увеличение на публикациите от акаунти, свързани с руското правителство, представлява капка в морето в сравнение с милионите публикации във Фейсбук за конфликта в Близкия изток от обикновени потребители на социалните медии за същия период от време.

Но много от профилите, подкрепяни от Кремъл - особено тези от санкционирани медии като RT и Sputnik - имат огромен обхват. Всички тези компании достигат до милиони последователи в Европа, Латинска Америка и Африка, въпреки че ЕС е наложил санкции на техните операции в областта на радиоразпръскването и социалните медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

foreigner66

28.11 2023 в 13:16

Страните от запад са на път да направят втора и може би последна грешка неглижирайки за пореден път опасноста която идва от Русия. За съжаление не е само пропагандата, стотици хиляди руснаци с неизяснен произход на средствата с които живеят се пренесоха на запад. Не се знае нищо и за самите тях, започнаха да инвестират в локалните икономики на градове където пребивават без никакъв контрол от страна на компетентните институции. Милиарди черни руски пари се изпраха по пазарите на имоти на запад и това ще изиграе лоша шега на свободните общества, защото така интегрирани от тези маси хора може да се очаква всичко.

-529

5

6екеr4о

28.11 2023 в 12:24

Доста години бълваше и професионалистки, не ми се вярва това да се е променило.

В началото на 90-те в която и селска кръчма да седнеш, немаше начин докато си юдеш кюфтетата да не се появи некоя рускиня да си показва филията...

345

4

Джендо Джедев

28.11 2023 в 11:35

Че какво друго да бълва тая клета кочина освен лъжи, пропаганда и мръсотия? Технологии ли? Наука? Качествени промишлени продукти?

-529

3

6екеr4о

28.11 2023 в 11:34

Ей, няма сила на земята, която да спре безбрежната индустрия за фабрикуване на лъжи на кремълските курешки!

-1650

2

ob1

28.11 2023 в 11:17

Абе няма ли най-сетне да резнат изцяло интернет достъпа на тумора на планетата?!? Аман от тия боклуци долни!

2099

1

Mateevk

28.11 2023 в 10:58

Досега Русия предимно изопачаваше миналото, а сега вече има възможност да изопачава и настоящето, за да ни лиши окончателно от бъдеще.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика