Полицията в Иран е пребила до смърт 15-годишна ученичка

Александра Маркарян 20 октомври 2022 в 14:37 4580 4

Пребитата до смърт от ирански части 15-годишна ученичка Асра Ханахи.

Снимка Би Би Си

Пребитата до смърт от ирански части 15-годишна ученичка Асра Ханахи.

15-годишно момиче е било пребито до смърт от силите за сигурност при обиск в училището му в Северозападен Иран. Ученичката Асра Ханахи е починала миналата седмица от побоя, твърди учителският съюз, цитиран от Би Би Си.

Асра е била ранена при протестите в град Ардабил. Тя и други ученици били нападнати от силите за сигурност, когато отказали да изпеят химн, възхваляващ върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Официални лица отричат информацията. Държавната телевизия разпространи версията, че Асра е имал проблеми със сърцето и това е довело до смъртта ѝ.

Редица тийнейджъри са били убити от началото на антиправителствените протести, обхванали целия Иран. Активисти и роднини обвиняват силите за сигурност за смъртта им, властите отричат.

Демонстрациите избухнаха след смъртта в ареста на Махса Амини. 22-годишната жена бе арестувана от моралната полиция в Техеран на 13 септември за предполагаемо нарушение на строгите ирански правила, изискващи от жените да покриват косата си с хиджаб.

Преди две седмици ученичките започнаха демонстрации в класните си стаи, на детските площадки и по улиците в безпрецедентна подкрепа за ръководените от жени протести срещу закона за хиджаба и духовенството.

Видеоклипове показват как те размахват забрадките си във въздуха, противопоставят се на служители мъже и крещят "Жена, живот, свобода" и "Смърт на диктатора" - препратка към върховния лидер аятолах Али Хаменей, шиитски мюсюлмански духовник, който има последната дума по всички държавни въпроси. Някои бяха заснети да късат негови снимки.

В изявление Съюзът на учителите в Ардабил обвинява властите, че са принудили незаконно момичетата от гимназия "Шахед" в Ардабил да участват в проправителствено събитие в сряда, на което им е било наредено да изпълнят химн, възхваляващ върховния лидер. В началото няколко ученички започнали да скандират срещу правителството, което накарало мъже и жени от персонала по сигурността в цивилни дрехи да обиждат и бият много от тях, се твърди в изявлението. По-късно, след като учениците се върнали в класните си стаи, те нахлули в училището и отново били някои ученици. Седем ученици са били ранени, а 10 са били арестувани, се казва в изявлението. Сред ранените е била Асра Панахи, която по-късно е починала в болница.

Смъртта ѝ предизвика протести от страна на жителите на Ардабил. На видеозаписи се вижда множество, което скандира "Свобода, свобода, свобода", а силите за сигурност се сблъскват с протестиращи, които хвърлят камъни.

Държавната телевизия цитира чичото на Асра, който казва в интервю, че тя е имала скрити сърдечни проблеми и че причината за смъртта ѝ е спиране на сърдечната дейност.

Роднините на други две тийнейджърки, загинали по време на неотдавнашните размирици - Ника Шакарами и Сарина Есмайлазаде - дадоха подобни интервюта за държавната телевизия, като повториха официалната версия, че силите за сигурност не са отговорни.

Член на парламента в Ардабил - Казем Мусави - заяви пред информационния сайт Didban Iran, че Асра е отнела живота си, като е погълнала хапчета.

Пенсионираната иранска футболна звезда Али Даеи, който е роден в Ардабил и подкрепя протестите, отхвърли и двете твърдения в публикация в профила си в Инстаграм и призова властите да кажат истината. "Историята е доказала кои са лъжците", написа той.

Службата на ООН за правата на човека заяви, че е дълбоко обезпокоена от "нестихващия насилствен отговор на силите за сигурност срещу протестиращите и съобщенията за произволни арести, убийства и задържане на деца".

"Някои източници сочат, че до 23 деца са били убити, а много други са били ранени в поне седем провинции от бойни патрони, метални топчета от близко разстояние и фатални побои", заяви във вторник говорителката Равина Шамдасани.

Тя допълни, че в редица училища също са били извършени обиски и децата са били арестувани от силите за сигурност, а някои директори са били арестувани, защото не са сътрудничили на силите за сигурност.

Миналата седмица иранският министър на образованието потвърди, че неуточнен брой деца са били изпратени в "психологически центрове", след като са били арестувани уж за участие в протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

20.10 2022 в 17:49

Нищо чудно, че са дружки с рашките. Еднакви "ценности". И безценности. Сред които е и човешкият живот.

-240

3

редовно четящ

20.10 2022 в 17:13

Рашистан подкрепяше ислямисткат власт в Иран от години.Там, където има диктатура и терор, винаги може да се намери кремълската подкрепа.

900

2

Porr

20.10 2022 в 17:05

Един дол дренки са с рашистите. Убиват деца, че е по-лесно.

15914

1

поп Дръвчо

20.10 2022 в 16:44

Руски съюзници, сър...

 
X

Да помогнем на украинските деца!