Протести разтърсиха Иран след смъртта на 22-годишно момиче. Властите: Ще ви спрем интернета

OFFNews 21 септември 2022 в 18:21 4691 3

Протестите се засилиха във вторник вечерта

Снимка Getty Images

Протестите се засилиха във вторник вечерта

Властите в Иран смятат да спрат достъпа до интернет, след като страната беше разтърсена от рядко срещани за режима на аятоласите протести срещу бруталното убийство на 22-годишната Махса Амини.

Младата жена беше арестувана от моралната полиция за неправилно и неподчинено на шариата носене на хиджаб. След задържането й Махса изпадна в кома и почина, а смъртта даде началото на вълна от протести в цялата страна.

В голяма степен разрастването на протестните действия на принципа на снежната топка се дължаха на социалните мрежи, в които младите иранки и иранци се уговаряха за общи действия. В резултат на това в сряда министърът на комуникациите на Иран Иса Зарепур обяви, че Техеран може да блокира достъпа до интернет в страната в името на сигурността и заради характера на дебатите, каквито вървят в интернет пространството. Ограничаването на достъпа до интернет вероятно ще бъде възложено на силите за сигурност.

— Dennis N (@DennisN) September 21, 2022

Във вторник по време на протестите в град Шираз бяха ранени четирима ирански полицаи, а един помощник-полицай загина. До момента според информационната агенция ИРНА са задържани над 15 души, участвали в протестните действия. По-рано, в понеделник, в един от кюрдските региони в сблъсъци с полицията загинаха трима души.

Губернаторът на Техеран обяви Мохсеен Мансури протестите за манипулирани и ръководени от чужбина и целящи дестабилизация на положението в страната.

„Палене на флагове, изливане на бензин по улиците, хвърляне на камъни, атаки срещу полицаи, подпалване на мотоциклети и контейнери за смет и други подобни. Това не е работа на обикновени хора.“ – написа в Туитър чиновникът. Полицията в Техеран твърди, че момичето е било спряно с цел провеждане на възпитателна беседа за това как се носи хиджаб – кърпата, която трябва да закрива косата и която е задължителна за всяка жена в Иран. Според властите, след докарването й в полицейското управление, Махса Амини внезапно е получила сърдечен пристъп.

Свидетели на задържането обаче твърдят, че след като е била вкарана в полицейския автомобил Махса е била бита от полицаите. Семейството на момичето, цитирано от ВВС разказва, че Махса Амини е била младо и здраво момиче и не е имала никакви заболявания, които биха могли да обяснят внезапни сърдечни проблеми.

Смъртта на момичето предизвика гняв в социалните мрежи в Иран. Хаштакът с фамилията на Амини стана един от водещите в персийскоезичния Туитър, а протестите излязоха и извън интернет по улиците. В мрежата може да се видят десетки записи от многобройни групи протестиращи, както и от ожесточени стълкновения между младежи и части на иранските сили за сигурност. На някои от записите жени размахват над главите си хиджаби. Лозунгът, който демонстрантите скандират в Техеран и големите градове на страната звучи: Жена, живот, свобода!

Преди протестните действия да придобият общонационален характер, в събота по време на погребението на младата жена в Ирански Кюрдистан, откъдето е тя, се стигна до импровизиран бунт на опечаленото множество. Там бунтът е бил смазан, като според правозащитници в резултат на намесата на службите е възможно да са пострадали дори няколко десетки души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

21.09 2022 в 19:32

На диктаторите все от чужбина са им виновни.

2073

2

Johnny B Goode

21.09 2022 в 19:24

А разликата е, че иранците са много по свободолюбиви от орките.

15914

1

поп Дръвчо

21.09 2022 в 19:05

По какво се познава, че една държава е съюзник на Русия?

По всепроникващата полиция.
 
X

Да помогнем на украинските деца!