Подоляк: Исторически можете да се гордеете - България помогна на Киев в първите дни на войната

OFFNews 02 юли 2023 в 10:15 9330 4

Михайло Подоляк

Снимка Getty Images

Михайло Подоляк

Властите в Киев отдават особено значение на помощта, която България им изпраща, както днес, така и в първите дни на войната, заяви пред Нова телевизия съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк.

"Исторически можете да се гордеете. В първите часове на войната много страни изпитваха съмнение за това дали Украйна ще устои. И безусловно тези съмнения не даваха възможност на тези страни да вземат съответно максимално бързи решения", каза той. 

Подоляк обясни, че по време на правителството на Кирил Петков България е взела принципно решение мащабно да подпомага Украйна. По думите му в началото на войната Украйна се е нуждаела от помощ и оръжие от различен порядък.

"На практика всичко, което можехме да получим в първите дни, го получихме с помощта на нашите български партньори", каза още съветникът украинския президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Кок

02.07 2023 в 18:58

Това е благодарност.Ние Българите трябва също да сме благодарни че почти всички наши Революционери срещу Османската империя са учили В Украйна ,Одеса Харков .Това е факт.не в Русия а в Украйна .Тъй че сега Украйнския народ е нападнат от Властолюбив диктатор и ние трябва да му помогнем а така помага е и на Руския народ да се освободи.

-1750

6

ob1

02.07 2023 в 16:00

Предлагам тържествено да връчат на късопишкин един благодарствен плакет. Представям си муцуната му :)

2550

2

alfakentavur

02.07 2023 в 12:33

Гордеем се. Слава на Украйна!

12407

1

Bad Horse

02.07 2023 в 12:32

Причината за помощта е по-прозаична, предполагам. Украйна има бездънна чекова книжка за купуване на оръжие, от където намери и на каквато цена се предлага. Нашите "фактори" не могат да пропуснат такава възможност.

Но все пак, Кирил Петков е казал "да" веднага, когато е било най-важно. Първите седмици бяха критични. Наредихме се до поляците, балтийците и чехите - добра компания.

Дали така щеше да реагира Б.Б.? Или (Боже опази!) Курнелия? Можехме да имаме някой послушен на Льотчика служебен премиер, който да му повтаря малоумията да не сме задълбочавали конфликта... Тогава щях да се срамувам че живея в страна, в която дебили ме представят пред света.