Парламентарните избори в Испания отново не излъчиха мнозинство

OFFNews 27 юни 2016 в 10:20 3325 2

Проблемите със сформиране на ново испанско правителство продължават след като изборите в неделя отново не излъчиха управляващо мнозинство. 

Народната партия на премиера Мариано Рахой спечели 33% от гласовете и си осигури 137 места в парламента при 176 необходими за мнозинство. Това е повишение спрямо декември, когато партията завоюва 122 места.

Въпреки това покачване се запазва наложеният през декември модел, който наруши досегашната двупартийна система. Новите избори отредиха на социалистите 85 места в парламента в сравнение с 90 преди шест месеца.

Лявата "Подемос" пък са изкачи с 2 до 71, но това е сериозно разминаване с предварителните прогнози, според които тя трябваше да измести социалистите като втора сила в страната.  Десноцентристката "Куидаданос" е с 40 места или 8 по-малко от декември.

"Няма съмнение, че направеното през последните две години е историческо и безпрецедентно, но също така е вярно, че очаквахме различни резултати тази вечер. Притеснени сме, че се увеличава подкрепата за Народната партия и консервативните й партньори", заяви лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас. 

Той се обърна към социалистическия лидер Педро Санчез с призив за съвместен диалог, но Санчез отхвърли предложението, посочвайки че "Подемос" са имали възможността да гласуват за сформиране на социалистическо правителство през декември, което да свали от власт Рахой, но не са го направили.

Вчерашният вот е вторият такъв в рамките на 6 месеца, през декември нито една партия не успя да вземе достатъчен превес, а преговорите са сформиране на коалиция останаха без резултат. През май крал Фелипе VI разпусна парламента и насрочи избори за 26 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12521

2

Али Раза

27.06 2016 в 11:10

Да, тези които си изброил (без Китай) са все прогресивни държави, които всяка година вдигат стандарта на живот на своите граждани. Задължително е да дадат насока на провалени държави като Испания как да правят избори.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика