Пакистан започва масово депортиране на нелегални имигранти

OFFNews 04 октомври 2023 в 14:39 1237 0

Бежанци

Снимка Pinterest

Пакистан започва масово депортиране на "нелегални имигранти"

Пакистан започва масово депортиране на нелегални имигранти, предаде Си Ен Ен.

На пресконференция временният министър на вътрешните работи Сарфраз Бугти обяви, че пребиваващите незаконно в страната имат срок да напуснат до 1 ноември, след което правоприлагащите органи ще ги депортират.

Според агенцията на ООН за бежанците Пакистан е приютил над 1,3 милиона регистрирани афганистански бежанци и още 427 000 души, отново от Афганистан, които са в "подобно положение". Данните са актуални към края на 2022 г.

Тяхното присъствие в Пакистан обаче бе белязано от полицейски репресии и заплахи за депортиране през предишните години. Според доброволчески групи, позоваващи се на местни регистри, стотици афганистанци вече са били депортирани от Пакистан.

На пресконференцията във вторник Бугти заяви, че афганистански граждани са извършили 14 от 24-те големи терористични атаки в Пакистан тази година.

„Има атаки срещу нас от Афганистан и афганистански граждани са замесени в тези атаки. Имаме налични доказателства за това“, добави той.

„Ще бъдат предприети строги правни действия срещу всеки пакистански гражданин или компания, предоставяща настаняване или съоръжения на нелегални чужденци, пребиваващи в Пакистан след крайния срок", каза министърът на вътрешните работи.

Създадена е и работна група за „хващане на хора с фалшиви лични карти и незаконни имоти, изградени върху техните фалшиви документи“, а на националният орган за гражданска регистрация е наредено да анулира всички „фалшиви лични карти“ и да потвърди всички спорни случаи с ДНК тестване.

Много афганистанци, пребиваващи в Пакистан, са избягали от съветската инвазия в страната им през 1979 г. Това е най-голямата бежанска криза в света по това време. Другата вълна е през 2021 г. След като талибаните си върнаха столицата Кабул, хиляди афганистанци пресякоха пакистанската граница, често с непълни документи, защото са чакали визи за трети страни като Съединените щати.

„Много афганистанци, живеещи в страх от преследване от талибаните, са избягали в Пакистан, където са били подложени на вълни от произволни задържания, арести и заплаха от депортиране“, съобщава неправителствената организация Amnesty International в изявление в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика