Оцелелите от наводненията в Либия са изправени пред недостиг на вода и риск от мини

OFFNews 17 септември 2023 в 17:40 2179 0

Дерна

Снимка БТА/АП

Дерна

Хората, чиито домове бяха отнесени от наводненията в източния либийски град Дерна преди седмица, са изправени пред дилемата дали да останат въпреки липсата на чиста вода, или да бягат през райони, където може да попаднат на мина, пише Ройтерс.

Хиляди загинаха, след като мощната буря Даниел скъса язовирна стена над пристанищния град, а водата помете втори язовир по пътя си. Цели квартали липсват. Бедствието се случи през нощта и много хора бяха отнесени в съня си в морето. Повече от 1000 тела бяха погребани в масови гробове.

Агенцията описва изгрева в неделя, който разкрива сцена на тихо опустошение с купчини отломки, празни пътища и парчета от разбити автомобили.

Хамад Авад седи на одеяло на пуста улица, а до него има бутилка с вода и спално бельо. "Оставам в нашия район, опитвам се да го почистя и да проверя кой е изчезнал. Благодаря на Бога, че ни даде търпение."

До наводнението Дерна е пристанищен град с около 89 хил. души население. Кметът се опасява, че загиналите може да достигнат 20 000 души. До момента данните на Червения полумесец и официалните власти (страната няма силно централно правителство, за властта се борят две правителства - източно и западно) силно се разминават. Първите са преброили 11 300, вторите - около 6000.

В доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) се казва, че най-малко 11 300 души са загинали, а повече от 10 000 души са изчезнали в Дерна след бурята Даниел, която премина над Средиземно море и навлезе в града и други крайбрежни селища. Данните за изчезналите също също не са категорични. "Няма конкретен брой по отношение на изчезналите, защото има цели семейства, които са загинали и никой не е дошъл да съобщи за тях, в допълнение към факта, че има дублиране на регистрацията в различните болници", каза Ал-Фахри, ръководител на офиса на министъра на здравеопазването в източната част на страната.

Преброените разрушени сгради са 891.

Администрацията в Източна Либия е погребала 3252 души, казва д-р Осама ал-Фахри оттам. 86 души са били извадени от развалините.

От OCHA съобщават, че повече от 40 000 души са били разселени, като предупредиха, че тази цифра вероятно е много по-висока, тъй като достъпът до най-засегнатите райони като Дерна е ограничен.

"Все още не знаем нищо, чуваме слухове, някои се опитват да ни успокоят. Нямаме нито вода, нито средства", казва мъжът Уасфи.

Една от заплахите след наводнението са болести от замърсена вода. В доклад на OCHA се посочва, че либийските власти вече са открили 55 деца, отровени от замърсена вода в Дерна, където бездомните оцеляват в импровизирани приюти, сгради на училища или се събират в къщите на роднини или приятели.

По данни на OCHA наводненията са разнесли противопехотни мини и други боеприпаси, останали от годините на конфликта, което представлява допълнителен риск за хилядите разселени.

"Хората дойдоха с помощи отвсякъде и това ни улесни. Почувствахме, че не сме сами", заявява жителят на Дерна Хасан Авад, докато служители на гражданска защита от Алжир претърсват развалините на многоетажните сгради в града за оцелели.

Авад показва ръждясал стълб, опънат между две сгради, и казва, че семейството му е оцеляло след наводнението, което е преминало през дома им и е покрило всичко с кал.

В Ал Бадя, крайбрежно селище западно от Дерна, болницата лекува пострадали от бедствието. При наводнението лекарите са построили импровизирани заграждения на улицата, за да се опитат да задържат водата, но тя се покачила. "Това засегна машините и инфраструктурата на долното ниво на болницата", казва ръководителят на болницата Абдел Рахим Мазек.

На други места в града доброволци раздават дрехи и храна. "Хората излязоха от къщите си без нищо, нямаха дори бельо", обяснява един от ръководителите на инициативата, Мохамед Шахин.

Доброволецът Абдулнаби добавя, че екипът е дошъл от Аджайлат, на около 1200 км от опустошението: "Хората се обединяват, за да помогнат на засегнатите".

Страната със 7 млн. души население няма силно централно правителство след подкрепеното от НАТО въстание, което свали полк. Муамар Кадафи през 2011 г., а петролното ѝ богатство е разпръснато между конкуриращи се групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика