ООН: Талибаните са убили стотици без съд, след като завзеха властта

OFFNews 23 август 2023 в 12:19 705 0

Мисия на ООН за подпомагане в Афганистан

Снимка Уикипедия

Мисия на ООН за подпомагане в Афганистан

Най-малко 218 извънсъдебни убийства сред повече от 800 предполагаеми престъпления, включително произволни арести и задържания, изтезания и малтретиране са извършени от талибаните, откакто поеха властта в Афганистан през 2021 г., съобщава Си Ен Ен. Данните са от доклад на Мисия на ООН за подпомагане в Афганистан.

В доклада се посочва, че сред жертвите са бивши членове на Афганистанската национална армия и полиция и служители на Националната дирекция по сигурността. По-голямата част от нарушенията са извършени в месеците след превземането на властта от терористичната група на 15 август 2021 г.

Талибаните първоначално се представиха като по-умерена версия на предишното си аз и обещаха „амнистия“ за враговете си.

Вместо това обаче наложиха жестоки репресии срещу гражданите, които се насочени към жените, като им забраниха да посещават университети, затвориха средните училища за момичета, забраниха им да работят в неправителствени организации, включително ООН, забраниха им да пътуват без да са придружени от мъж, както и да посещават обществени места като паркове и фитнес зали

„Докладът представя отрезвяваща картина на отношението към лица, свързани с бившето правителство и силите за сигурност на Афганистан след превземането на страната от талибаните. Още повече, като се има предвид, че те бяха уверени, че няма да бъдат атакувани, това е предателство на доверието на хората“, казва върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк. 

Международни правозащитни организации и органи като ООН обвиниха талибаните, че са забавили напредъка в защитата на правата на човека след завземането на властта.

Афганистанките, които говориха пред Си Ен Ен, казаха, че животът под управлението на талибаните става все по-репресивен и брутален, с нови правила, които изискват от тях да останат покрити и да се осмеляват да излизат само с мъж настойник.

Докладът ООН документира повече от 144 случая на изтезания и малтретиране на бивши държавни служители и служители на сигурността.

Повече от 424 произволни ареста и задържания и най-малко 14 случая на насилствени изчезвания, включително началника на затвора за жени в Херат Алия Азизи, която не е била виждана от октомври 2021 г., съобща ООН.

В интервюта, проведени със служители на ООН, лица разказват за побоища с тръби, кабели, словесни заплахи и малтретиране от страна талибаните.

Членове на семействата също са споделили, че техни роднини са били арестувани или изчезнали, а телата им са намерени дни или дори месеци по-късно.

 „Бившите служители на правителството и службите за сигурност имат право на същата защита на човешките права като всички афганистанци“, отбелязва Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан.

„Настоятелно призовавам властите да обмислят внимателно констатациите в този доклад и да спазят задълженията си съгласно международното право за правата на човека, като предотвратят по-нататъшни нарушения и потърсят отговорност от извършителите“, призова Тюрк.

В отговор на доклада на ООН ръководеното от талибаните министерство на външните работи отрича обвиненията, като казва, че „никой военен служител от предишната администрация не е бил арестуван, задържан или измъчван поради дейността му в институциите за сигурност“.

„Във връзка със забраната на изтезанията, правата на заподозрените и задържаните, беше издаден указ от Негово Височество Амир ал-Муминин, който се прилага в цялата страна“, се твърди в извление на министерството.

Представители на талибаните казват, че са освободили страната от чужди окупационни сили.

„Афганистанците успяха да си върнат страната, свободата, правителството и волята си“, каза пред Си Ен Ен заместник-говорителят на талибаните Билал Карими.

Ръководителят на Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан Роза Отунбаева призова талибаните да демонстрират „истински ангажимент“ към общата амнистия и да гарантират, че тя ще бъде спазена.

„Това е решаваща стъпка за осигуряване на реални перспективи за справедливост, помирение и мир в страната“, каза Отунбаева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика