Нова опасност от Судан: от биологично оръжие, превзета е лаборатория с морбили и холера

OFFNews 25 април 2023 в 14:49 9200 0

Надупчена от куршуми жилищна сграда в Хартум, Судан.

Снимка БТА/АП

Надупчена от куршуми жилищна сграда в Хартум, Судан.

Има висока биологична опасност в суданската столица Хартум след като една от воюващите страни превзе лаборатория, в която са съхранявани патогени на морбили и холера и други опасни материали, предупреди Световната здравна организация днес.

За технически екип е било невъзможно да достигне Националната лаборатория за обществено здраве, за да подсигури безопасността на материалите, каза от Судан Нима Саед Абид от СЗО чрез видеоконферентна връзка пред репортери в Женева.

„Това е основното притеснение: липсата на достъп за техниците до лабораторията, за да отидат и осигурят безопасността на наличния биологичен материал“, каза той, отклонявайки въпроса коя от двете воюващи страни е завзела лабораторията.

Боевете избухнаха на 15 април. Помежду си се бият силите, лоялни на двама висши генерали, които се опитват да вземат контрола над управлението над третата по големина африканска държава и трета по добив на злато на континента. Те са ген. Абдел Фатах Бурхан – ръководител на въоръжените сили – и ген. Мохамед Хамдан Далаго, лидер на паравоенната група Сили за бърза подкрепа.

Какво се случва в Судан и защо то има значение за останалия свят

Сраженията отнеха живота на най-малко 459 души и раниха 4 072-ма, по данни на СЗО.

Сблъсъците парализираха работата на болници и други жизненоважни служби и откъснаха много хора от домовете им без храна и вода.

Хуманитарната служба на ООН беше принудена да преустанови някои от дейностите си в части от Судан заради интензивните боеве.

Най-малко петима хуманитарни работници са били убити, откакто избухнаха боевете. Две агенции на ООН изгубиха свои служители – Международната организация по миграция и Световната програма по прехрана – и преустановиха дейността си.

От Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заявиха готовността си да продължат доставките на помощи за народа на Судан. Екипът на службата ще ръководи хуманитарните операции от Порт Судан, след като беше изведен от столицата Хартум.

Регионалният директор на Международния комитет на Червения кръст Патрик Юсеф призова другите страни да продължат да оказват натиск над Судан, за да се намери „дълготрайно решение“, дори след като чужденците бъдат евакуирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика