Не е замърсена вода: Японският премиер нареди на свой министър да се извини за казаното

OFFNews 31 август 2023 в 17:50 1495 0

АЕЦ

Снимка Архив

АЕЦ "Фукушима".

Японският премиер Фумио Кишида нареди на министъра на земеделието, горите и риболова Тецуро Номура да се извини за това, че е нарекъл преработената радиоактивна вода, изпускана от АЕЦ "Фукушима", "замърсена", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът направи изявлението си, докато говореше пред репортери след среща с Кишида. Той каза, че разговорите му с министър-председателя са били свързани с "оценката на замърсената вода" след изливането ѝ в Тихия океан. По-късно Номура се извини и оттегли коментара си, но заяви, че няма да подаде оставка, съобщи новинарската агенция "Джиджи".

Япония нарича водата, която изхвърля в океана, "вода, пречистена от ALPS", за да я разграничи от замърсената вода, съхранявана в резервоари около площадката на централата. ALPS е съкращение от "Advanced Liquid Processing System" (усъвършенствана система за преработка на течности), която има за цел да отстрани повечето радиоактивни елементи от водата, с изключение на тритий, преди тя да бъде излята в океана като "пречистена" вода.

"Дълбоко разочароващо е, че той направи такава забележка. Наредих на министър Номура да поднесе извинения, както и да оттегли казаното от него", коментира Кишида.

Тъй като тритият, радиоактивен изотоп на водорода, е труден за отделяне от водата, отпадъчните води от Фукушима се разреждат, докато нивата на елемента паднат под наложените граници. Японската агенция по рибарство съобщи, че тестовете на риба от района на централата в събота не са установили откриваеми нива на тритий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика