НАТО сключва договори за производството на стотици хиляди снаряди калибър 155 мм

OFFNews 23 януари 2024 в 11:33 4544 3

Столтенберг

Снимка БГНЕС

Йенс Столтенберг

Договор за съвместна покупка на снаряди калибър 155 мм бе сключен днес в централата на НАТО в Брюксел. Документът бе подписан от ръководителя на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване Стенси Къмингс, съобщи БТА.

Договорът е за производството на стотици хиляди снаряди и е на стойност 1,2 милиарда долара, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Войната, която започна Русия срещу Украйна, доведе до битка за боеприпаси. Важно е съюзниците да допълнят запасите заради помощта, която осигуряват за Украйна, добави той.

Именно за липсата на снаряди от този калибър говори преди дни и украинският президент Володимир Зеленски, който призова западната помощ за страната му да не спира.

Столтенберг отбеляза, че от юли миналата година са сключени договори за около 10 милиарда долара, включително четири милиарда долара за танкови снаряди и 5,5 млрд. долара за ракети за системите "Пейтриът". Той добави, че страните от НАТО днес ще заседават, за да преценят как производството на боеприпаси може да бъде увеличено допълнително.

По думите му започналото тази седмица учение на пакта е най-голямото от десетилетия и е свързано с чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна отбрана.

"Не забелязваме пряка или непосредствена заплаха за някой от съюзниците, следим внимателно действията на Русия", отбеляза Столтенберг.

Според него Русия няма да посегне на страна от НАТО заради разполагането на допълнителни сили на алианса по източния фланг, увеличените инвестиции във военно производство и предприетите учения.

"Правим всичко това, за да не оставим пространство за неправилна оценка от страна на Москва за готовността ни да защитим всяка педя от земята на НАТО. Докато действаме така, нападение няма да има", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

23.01 2024 в 15:50

През на Корни посредническите фирми?

4642

2

ctef

23.01 2024 в 13:08

Заводите не са спирали от 2 г., дори отвориха нови мощности.

400

1

демотиватор

23.01 2024 в 12:04

Тук също има оръжейни заводи с опитен персонал, напр. в Сопот, в Лясковец...- да поръчват!
Добре за НАТО, за Украйна и за България!