НАТО отказа на Сърбия да разположи части в Косово

OFFNews 08 януари 2023 в 13:05 2654 2

Александър Вучич

Снимка БТА/АП

Александър Вучич

Мисията на НАТО в Косово, КФОР, отхвърли искането на сръбското правителство да изпрати до 1000 полицаи и военнослужещи в Косово след поредица от сблъсъци между сърби и косовски власти, заяви в неделя президентът Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

Бившата сръбска провинция Косово обяви независимост през 2008 г. след войната от 1998-1999 г., по време на която НАТО бомбардираше бивша Югославия.

"Те (КФОР) отговориха, че смятат, че няма нужда от връщане на сръбската армия в Косово ... позовавайки се на резолюцията на ООН, с която се одобрява техният мандат в Косово", заяви сръбският президент Вучич в интервю за частната телевизия Pink.

Миналия месец, за първи път от края на войната, Сърбия поиска да разположи войски в Косово по време на поредица от сблъсъци между косовските власти и сърбите в северния регион, където те са мнозинство.

В същото време партия „Сръбска листа“ в Косово свика протест в южния град Щръпце във връзка с нападение срещу двама млади сърби, които бяха ранени вчера от изстрели, произведени от автомобил, съобщава сръбската редакция на регионалната телевизия Ен1.

„Сръбска листа“ обявява протест срещу "бруталния опит за убийство на сръбското момче Стефан и сръбския младеж Милош“ и заради „непрекъснатите антисръбски репресии на режима на Албин Курти", съобщава телевизията, като се позовава на съобщение на партията на косовските сърби.

Протестът е насрочен за днес по обяд в град Щръпце, който се намира в района, където бяха ранени двамата млади сърби. Пострадалите - 21-годишен мъж и 11-годишно момче, са оперирани в болница и са вън от опасност, предаде ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

08.01 2023 в 20:01

сърбе на върве? викат едни

други друго викат