Насилие и измами на изборите в Грузия

Лъчезар Вълев 02 октомври 2012 в 10:51 1568 0

С опозиционна еуфория, насилие и стотици сигнали за нередности приключиха  парламентарните избори в Грузия.

За момента начело е опозиционната коалиция на милиардера Бидзина Иванишвили "Грузинска мечта", която води с 52,77% след преброяване на 15,35% от гласовете на избирателите.

42 на сто от грузинците са подкрепили пропрезидентското "Единно национално движение" на Михаил Саакашвили.

Избирателната активност по време на вота за 150-местния парламент на Грузия е била 61%, съобщи говорителката на Централната избирателна комисия Ека Азарашвили на пресконференция в столицата Тбилиси.

"Ние спечелихме! Грузинският народ спечели! Искам да благодаря на народа на Грузия", заяви Иванишвили в реч, предавана от опозиционния телевизионен канал "ТВ9".

Хиляди поддръжници на неговата партия се стекоха да празнуват в няколко грузински града късно снощи.

Междувременно в град Хаушури, в близост до столицата Тбилиси, е имало сериозни сблъсъци между местни жители и полиция.  

Грузински специални части са използвали гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се пред избирателна секция хора.

Трима души са пострадали по-сериозно при сблъсъците.

Активисти на "Трансперънси Интернешънъл" са алармирали наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, че въоръжени лица са нахлули в избирателния участък и са съставили нов избирателен протокол, предаде РИА Новости.

Междувременно по време на вота бяха получени стотици сигнали за нередности.

Един от сигналите е за силова подмяна на вота, даден за Иванишвили в избирателен район в централната част на страната. 

Изборите в Грузия се следят с голям международен интерес.

Причина за това е  стратегическото разположение на страната, която осигурява транзит на природния газ и петрола от Каспийско море за Европа.

Победа на милиардера Иванишвили едва ли ще доведе до обрат в прозападната политика на Тбилиси, въпреки обвиненията, че е руски поставеник, пише британският "Дейли Телеграф".

Резултатите от парламентарния вот бяха очаквани, след избухналия преди две седмици скандал в бившата социалистическа република.

Тогава в бяха излъчени видеокадри с издевателства над затворници, които разтърсиха правителството и доведоха до оставката на министъра на вътрешните работи.

Окончателните резултати ще бъдат по-важни отколкото при предишните избори в Грузия, тъй като с конституционни промени от януари президентът отстъпва на парламента правото да номинира правителството и премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика