Москва хвърля чеченския спецназ ''Ахмат'' на Бахмутското направление. Да спира дезертьорите

Красимир Крумов 10 юли 2023 в 11:53 6513 9

Снимка

Чеченският спецназ „Ахмат“ е прехвърлен на територията на Украйна за подсилване на руската армия на Бахмутското направление, съобщи в канала си лидерът на Чечения Рамзан Кадиров. Специалните сили са поверени на верния на Кадиров генерал Апти Алаудинов.

„Такава рокада говори за доверието на Генералния щаб и високата боеспособност на подразделението“, допълва чеченецът, спечелил си прозвището Тик-ток командир.

Шахматният термин, използван от Кадиров частично отговаря на ситуацията, която се получи на бойното поле в Украйна след оттеглянето на ЧВК „Вагнер“ от Бахмут и от бойните действия като цяло. Рокадата е ход в шахмата, при който участват цар и от един и същ цвят, а целта й е да скрие царя в надеждно укритие, където да е недостъпен за вражеска атака и да вкара в бой топа.

В духа на тик-ток публикациите на чеченските бойци Алаудинов рапортува на шефа с видеоклип: „Тъкмо се връщам оттам (от Бахмутското направление, б. р.) след като проверих носенето на службата от нашите бойци. Противникът еднозначно ще си го получи по зъбите“, казва довереникът на Кадиров, докато поглажда дулото на танковото оръдие с останалия екипаж, в кадър, напомнящ полския патриотичен соцсериал „Четиримата танкисти и кучето“.

Вероятно появата на Кадировци в зоната на бойните действия около Бахмут има съвсем различна роля, коментират военни блогъри и OSINT изследователи. Главореците на „Ахмат“ се използват като жандармерия за респектиране на руската армия и намаляване не нивото на дезертьорството и отстъплението от фронтовата линия. Вероятно и тук ролята им ще бъде на наказателен батальон, който да не допуска възможността руските сили да се обърнат в бягство при засилване на украинската атака.

Аргумент в тази посока е и профилът на самия Апти Алаудинов. Той е служител на прокуратурата, бивш заместник-министър на вътрешните работи на Чечения и бивш началник на полицията, а от 2022 година е командир на специалния отряд "Ахмат". През 2012 година става най-младият генерал в системата на МВР на Русия. За разлика от повечето му събратя, неговият руски е безупречен, роден е в семейството на офицер от Съветската армия. След нахлуването на Русия в Украйна името му е в западните санкционни списъци, а във Великобритания е в отделен санкционен списък като отговорен за мъчения и изтезания срещу ЛГБТ граждани на Чечения. Самият той се слави като покровител на традиционните ценности. Въпреки, че пази от чужди очи личния си живот, се знае, че има няколко жени, от които има 12 деца.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

10.07 2023 в 13:52

Що Кадирката се скатава, упорито се твърди, че е болнавичък, по-скоро да пукне, дано!

12078

5

edin slep

10.07 2023 в 13:51

Е, то всички знаят, че заградителни отряди се изпращат, когато всичко върви по план и фронта е стабилен, дори настъпваш.

За мен бе много показателно, че Ахмат не посмяха да се доближат даже до хората на Пригожин. Едно е да малтретираш в тила хора, които са рухнали и са избягали от фронта, а друго да се изправиш срещу калена в боевете част от свирепи наемници.

345

4

Джендо Джедев

10.07 2023 в 13:30

Демек - заградителни отряди... Няма да е за чудене на руския аскер накрая да му писне, та Дон да почне пак да пита къде е неговия "СКЪП БРАТ" Алаудинов. Как да му се обясни, че е атомизиран?! :D

605

1

avitohol

10.07 2023 в 12:55

Той кадирката може скоро да се гърни и тогава ще стане интересно дали няма да има гражданска война и в Ток-Ток републиката им.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика