Меркел: Ако не държим на териториалната цялост, застрашаваме мира в Европа

OFFNews 09 февруари 2015 в 22:04 5703 28

Снимка BBC

Като човек, който идва от Европа, ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме в състояние да поддържаме мира в Европа. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с американския президент Барак Обама.

Президентът на САЩ посочи, че продължава да настоява ситуацията в Украйна да се разреши с мирни средства. Въпреки това той обяви, че САЩ обсъжда възможността да изпрати оръжия и военна техника на украинската армия. 

Предоставянето на оръжия не е базирано на идеята, че Украйна може да победи руската армия. Помощта има за цел подсилването на отбранителните способности на украинската армия, изправена пред агресията на проруските сепаратисти, коментира Обама.

По думите му целта е да се увеличи цената, която Русия да плати за нарушаването на териториалната цялост на Украйна.

Западът няма да позволи на Русия да преначертава границите на Европа, подчерта Обама.

Ние не искаме нито да „задържаме“, нито да „отслабваме“ Русия, но можем да я заплашим с политическа и икономическа изолация, допълни американският президент. 

Обама и Меркел се обединиха около идеята, че санкциите срещу Русия трябва да останат в сила, докато тя не отстъпи. 

Преди дни Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха последователно с президента на Украйна Петро Порошенко и с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят създаването на споразумение за мир в Украйна, с което да бъдат съгласни всички страни.

Очаква се в сряда да се проведе нова среща в Минск, където да бъде обсъдено споразумение за мир.

По-рано днес бяха приети и нови санкции срещу Русия. Те обаче ще влязат в сила на 16 февруари. Отсрочката е дадена заради предстоящите мирни преговори в Минск, като идеята е да се изчакат резултатите от срещата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews