Лидер на Ал Шабаб в Сомалия загина при удар от американски дрон

OFFNews 02 април 2016 в 11:37 3081 3

Снимка AP

САЩ нанесоха въздушен удар в Сомалия, при който е загинал лидер на свързаната с Ал Каида екстремистка групировка Ал Шабаб, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук, като подчерта, че информацията предстои да бъде официално потвърдена.

Загиналият е Хасан Али Дхооре, член на разузнаването на Ал Шабаб, изиграл пряка роля в атентатите в Могадишу през декември 2014 г. и срещу хотел през март 2015 година. Предполага се, че Дхооре е планирал и нови атаки, включително срещу американци.

Резултатите от удара все още се оценяват, но по неофициални данни са загинали Дхооре и още двама членове на организацията. 

Отстраняването на Хасан Али Дхооре ще бъде значителен удар за оперативното планиране и способността на Ал Шабаб да извършва атаки срещу правителството на република Сомалия и нейните граждани, срещу американските партньори в региона и американците в чужбина, се казва в изявлението на Пентагона.

По данни на Пентагона преди две седмици при американски въздушен удар с пилотирани самолети и дронове срещу тренировъчен лагер на Ал Шабаб в Сомалия бяха убити над 150 бойци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки