Корабът Oупън армс не отплава с помощи за Газа

OFFNews 11 март 2024 в 08:42 1220 0

Oупън армс

Снимка Архив

Отплаването на кораба "Oупън армс", натоварен с хуманитарни помощи за ивицата Газа, е било отложено. 

Корабът трябваше да напусне кипърското пристанище Ларнака снощи, но е останал на котва поради "технически проблеми", съобщават кипърски медии, цитирани от БНТ.

37-метровият влекач е натоварен с около 200 тона питейна вода, лекарства и храна. Доставката е част от новия морски коридор, който беше обявен в края на миналата седмица от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

В събота самолет прелетя над в северната част на анклава, докато десетки пакети с доставки бяха освободени от задната врата.

Повечето от доставките обаче пропуснаха предвидената точка за пускане, като много от тях паднаха в морето. Гладните хора нямаха друг избор, освен да се борят за много ограничените и разпръснати запаси и много от тях са припаднали от изтощение, предават световните медии. 

В края на февруари Рамеш Раджасингам, ръководител и представител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, предупреди, че най-малко 576 000 души – една четвърт от над 2 милиона жители на Газа, „са на една крачка от глада“, припомня бТВ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика