Китай и САЩ се разбраха за контрол на конкуренцията помежду си

Съветникът на Байдън по национална сигурност и топ дипломатът на Китай на среща в Банкок

OFFNews 27 януари 2024 в 17:53 2620 0

Снимка БТА/АП

Съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан проведе днес конструктивни разговори с китайския външен министър Ван И в Банкок, предаде Ройтерс. 

Двамата се договориха страните им да поддържат отворени каналите за комуникация и да осъществяват контрол върху конкуренцията помежду си, се казва в изявлението.

Съливан подчерта, че макар САЩ и Китай да се конкурират, двете страни трябва да предотвратят това да прерасне в конфликт или конфронтация, допълни Белият дом.

"Двете страни имаха откровени, съществени и ползотворни стратегически дискусии", по-конкретно за това "как да управляват правилно важни и деликатни въпроси в китайско-американските отношения", каза китайското министерство на външните работи в изявление, цитирано от Франс прес.

Джейк Съливан и Ван И обсъдиха и въпроса за Тайван - самоуправляващ се остров, който Китай смята за своя сепаратистка се провинция.

Китайско-американските отношения се влошиха през последните години заради няколко въпроса: статута на Тайван, търговски спорове, съперничеството в областта на новите технологии, борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и Южнокитайско море и положението с правата на човека, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика