Киевски съд намали доживотната присъда на руския сержант Вадим Шишимарин

OFFNews 29 юли 2022 в 15:25 3260 5

руски сержант

Снимка Getty images

Вадим Шишимарин

Апелативният съд в Киев смекчава присъдата на руския военен Вадим Шишимарин, осъден за убийството на цивилен гражданин в Сумска област. Доживотната му присъда е заменена с 15 г. затвор, съобщи Би Би Си.

21-годишният сержант Шишимарин стана първият руски войник, изправен пред съда след началото на нахлуването на руските войски в Украйна.

На 23 май Соломенският съд в Киев го осъжда на доживотен затвор по член "Нарушаване на законите и обичаите на войната". Съдът го признава за виновен за убийството на 62-годишния жител на село Чупаховка Олександър Шелипов.

Още по време на първото изслушване сержантът се признава за виновен.

В края на юни става ясно, че защитата на Шишимарин е обжалвала присъдата му.

Според обвинението събитията, случили се на 28 февруари, са се развили по следния начин: близо до село Гринченково украинските военни са разбили конвоя, в който е пътувал Шишимарин, след което той и още четирима руски войници са спрели колата на един от цивилните и са я откарали към границата.

По пътя виждат Шелипов да говори по телефона и един военен на име Куфаков нарежда на Шишимарин да убие човека, за да не съобщи за тях на украинските войници. Шишимарин го прострелва няколко пъти с автомат и Шелипов умира от куршум в главата на няколко десетки метра от дома си.

Още след като Шелипов е убит, автомобилът, в който се намира Шишимарин, е обстрелван и скоро той и още трима войници решават да се предадат.

Адвокатът на Шишимарин Виктор Овсянников настоява пред съда, че сержантът се е поддал на натиска на двама души, които е считал за свои командири, и е спазил изискванията на правилника на руските въоръжени сили. Според адвоката 21-годишният войник е изпълнил формално заповедта, надявайки се, че няма да удари човек.

Според разказа на самия Шишимарин, когато чул заповедта да стреля, той се поколебал и не стрелял. Тогава към него се приближил Куфаков, който започнал да крещи и да иска от Шишимарин да стреля, защото иначе щели да бъдат в опасност.

"Не исках да го убивам. Стрелях, за да се махне от мен", казва Шишимарин пред съда.

Руското министерство на отбраната не е коментирало ситуацията с Шишимарин. Кремъл се позовава на липсата на информация по случая.

Родом от град Уст-Илимск в Иркутска област, Шишимарин служи като командир на отделение в 4-та танкова дивизия "Кантемиров" в Московска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

31.07 2022 в 22:18

Въпрос към Бай Пешо - Има ли още такова нещо, което Русия да извърши, за да му падне в очите и ако да, какво е то?

2415

4

Пустиняк

30.07 2022 в 15:35

Руските войници не са мародери, изнасилвачи и убийци! Те са професионални освободители, освобождават хората от тоалетни чинии, джанти, мобилни устройства и телевизори. Жените от девствеността им или моралните им добродетели. Да не забравяме самоизнасилилите се, както и самоубилите се за да компрометират руската армия, най-хуманната и добродетелна армия в историята на света.

-7325

3

Нали заради лъжите за мародерството и изнасилванията си отиде омбуцмана им и главния прокурор на Украйна. Не се изказвай неподготвен :)). А от изтелите видея се виждаше кой мародерства в Донбас и как укро нацистите разграбват имуществото на цивилни.

1331

2

ваксиниран

29.07 2022 в 16:34

Те всички руски мародери, изнасилвачи, крадци и убийци са невинни според Москва.

-7325

1

Естествено, той е невинен а всичко беше постановка пред медиите. Така са се и договорили да признае нещо което не е извършил.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки