Как разтълкуваха срещата Путин-Пригожин руските телевизии, z-блогъри и независими анализатори

OFFNews 11 юли 2023 в 16:29 2691 2

двама

Снимка ТАСС

Владимир Путин и Евгений Пригожин имали 3-часов разговор след бунта на "музикантите".

Вчера Кремъл неочаквано обяви новината за срещата на Владимир Путин с основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, състояла се няколко дни след неуспешния опит за въоръжен бунт. Ако се вярва на говорителя му, руският президент е разговарял в продължение на три часа с командирите на наемниците и със самия Пригожин, въпреки че публично го обвини в предателство по време на метежа.

Ето как коментираха телевизиите, z-блогърите и независимите политически анализатори според подбора на Би Би Си.

Срещата се е състояла в Кремъл на 29 юни и е продължила три часа, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков в понеделник. Според информацията на Кремъл присъстващите са изложили версията си на Путин за събитията и са го уверили, че са негови твърди поддръжници и са готови да продължат да се "борят за Родината".

Телевизиите

В дните на бунта на Пригожин руските федерални телевизионни канали не успяха веднага да намерят подходящите думи, за да обяснят на зрителите си какво се случва. Когато думите бяха намерени, се оказа, че според тв версията Русия е била заплашена от нищо по-малко от гражданска война, която е била избегната благодарение на доверието на хората в президента.

По подобен начин телевизионните пропагандисти отразиха новината за срещата на Путин с неуспелия подстрекател на "гражданската война" и неговите наемници. Олга Скабеева, водеща на предаването "60 минути" по телевизионния канал "Россия 1", нарече срещата сензация в понеделник и предложи тя да се тълкува като доказателство за готовността на Путин да работи заедно с всички лоялни към страната хора.

Участниците в токшоуто на Скабеева също коментираха новината с възторг, като отбелязаха, че сега наемниците от "Вагнер" могат да продължат да бъдат призовавани да изпълняват различни бойни задачи.

Във вечерните новини по Първи канал кореспондентът даде следното обяснение: "Срещата с командирите на ЧВК очевидно показва решението на президента да не прехвърля отговорността на подчинените си и да се справи лично със ситуацията. Точно това е, което Путин винаги прави".

В същото време руската телевизия известно време след бунта произвежда новини, целящи да дискредитират лично Пригожин. Ярък пример за това е последното издание на "Вести недели" с Дмитрий Кисельов, което обаче беше излъчено в навечерието на съобщението на Кремъл за срещата на Путин с вагнеровци: в неделя беше показан дълъг репортаж за проблемите в Санкт Петербург, с който се внушаваше, че Пригожин е виновен за тях, като не спазва закона и преследва собствените си търговски интереси.

Z-блогъри

В редиците на руските интернет публицисти похвалите за войната не са толкова единодушни, колкото по телевизията, но преобладават похвалите за Путин.

"Не напразно в първото си обръщение президентът изложи отношението си към бойците на ЧВК. И днес беше поставена точка на неприятностите. Ние вървяхме по ръба на гражданската война. И слава Богу, че с малко кръв" - написа в своя канал в Телеграм депутатът от Московската градска дума и активен поддръжник на войната Андрей Медведев.

"Военкор" Борис Рожин смята, че Путин сега "решава задачата за минимизиране на последствията от случилото се".

"Фактът, че срещата на Путин с Пригожин беше изненада за мнозина, само говори за това, което много "вътрешни хора" са знаели за стратегията на ръководството за справяне с последиците от бунта на Пригожин", коментира Рожин.

Прокремълският политолог Сергей Марков в своя канал в Телеграм нарече решението за среща с "музикантите" много правилно.

"За Путин е важно да разбере политическите причини за бунта и да ги отстрани. Също така е важно да се потвърди лоялността на бойците от ЧВК, които сега се смятат за най-добрите войници в света - не към Пригожин, а към Русия. И към президента Путин като символ на Русия. Точно така", разсъждава той.

Путин разбира езика на силата

Независими анализатори предлагат малко по-съдържателни интерпретации на срещата между Путин и Пригожин.

"Кариерата на ръководителя на руските наемници не е приключила - както и борбата му с Шойгу за влияние върху Путин (а оттам и за власт и пари). Приемът в Кремъл на петия ден след опита за това, което самият Путин нарече въоръжен бунт, означава, че Пригожин все още има възможност поне да предаде лидерската си позиция след подобна издънка", пишат журналистите от проекта Faridaily.

Според тях срещата, проведена в Кремъл, е "ясна илюстрация на факта, че Путин разбира езика на силата и се поддава на натиск".

Политологът Абас Галиамов (включен от руските власти в регистъра на "чуждестранните агенти") предполага, че на срещата е могло да бъде обсъдено бъдещото разделяне на имуществото на Пригожин.

"Изглежда, че проектите, в които участва организацията - а следователно и самата организация - ще бъдат разделени. Може би затова е било решено всеки командир сам да избере в кой от тях иска да участва", пише Галямов.

Американският институт за изследване на войната (ISW) в ежедневното си обобщение отбелязва, че решението на Путин да се срещне с Пригожин не съответства на предишната реторика на Кремъл срещу ръководителя на ЧВК "Вагнер". Вероятно, пише ISW, срещата е решено да се направи публична, за да се премахнат въпросите относно възможността на Пригожин да се движи свободно в Русия, без да бъде подложен на преследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

11.07 2023 в 17:41

Странна работа. Баш пучистът със свитата си на разговори със самодържавеца, а генералите прибрани на топло?

1236

1

БотоксПутю

11.07 2023 в 17:33

Така беше и когато в началото на войната в Сирия, когато Ердоган му свали самолета СУ-24. Два дена Путин се ослушваше 2-3 дена като мишка в трици и клекна на султана. Та чак и до сега Ердо умело го "работи" по свое осмотрение. Онзи ден пусна и Азовските герои.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки