Йенс Столтенберг в централата на НАТО: Руската офанзива в Украйна вече е в ход

OFFNews 13 февруари 2023 в 16:04 8712 8

Йенс Столтенберг

Снимка БТА

Йенс Столтенберг

Опасната нова офанзива на Русия в Украйна вече е в ход, заяви пред журналисти в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтебнерг, цитиран от „Ал-Джазира“ и „Гардиън“.

„Не виждаме никакви признаци, че руският президент Владимир Путин се готви за мир... Това, което виждаме, е, че президентът Путин и Русия все още искат да поставят под контрол Украйна. Виждаме как те изпращат повече войски, повече оръжия, увеличават своите възможности“, добави Столтебрег и добави: "Реалността е, че вече виждаме началото на нова офанзива." По тази причина Украйна трябва да получи повече оръжия и то бързо.

"Президентът Владимир Путин изпраща още хиляди и хиляди войници, като приема много висок процент на жертви“ и поема огромни загуби, но оказва натиск върху украинците. Това, което липсва на Русия като качество, тя се опитваа да компенсира с количество“, каза още Столтенберг и допълни, че колкото по-бързо Киев може да бъде снабден с оръжие, боеприпаси, резервни части и горива, толкова повече животи могат да бъдат спасени.

Генералният секретар на НАТО каза още, че очаква на предстоящата двудневна среща на министрите на отбраната на НАТО, която започва във вторник, да бъде обсъден въпросът за бойните самолети за Украйна. Той подчерта, че страните от НАТО, които доставят бойни самолети на Украйна, няма да направят алианса част от конфликта.

Войната в Украйна изчерпва запасите от боеприпаси на съюзниците и срещата на министрите на отбраната във вторник ще се съсредоточи върху начините за увеличаване на запасите и промишленият отбранителен капацитет, каза Йенс Столтенберг.

„Настоящото темпо на изразходване на боеприпаси в Украйна е многократно по-високо от темпото ни на производство“, каза шефът на пакта.

„Например, срокът на очакване за боеприпаси с голям калибър се увеличи от 12 на 28 месеца. Поръчките, направени днес, ще бъдат доставени едва две години и половина“, каза Столтебнерг, добавяйки, че изчерпаните запаси поставят под напрежение министерствата на отбраната. „Трябва да увеличим производството и производствения си капацитет.“

Притесненията около изчерпването на запасите изглежда не отклоняват ангажимента на НАТО да подкрепя Украйна, тъй като Столтенберг подчерта необходимостта да изпрати на Киев повече оръжия, коментира от своя страна CNN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

8

Mateevk

13.02 2023 в 21:35

Берлускони разбрал истината...Голям виц. Токлова я разбра, колкото и Тръмп. И двамата идват от бизнеса и смятат, че политиката е продължение на бизнеса, но с повече паричмни средства. Видяхме какво направи Тръмп, вкл. като обяви Ким за свой пръв приятел и обеща да обсипе Св.Корея с пари, ако се разоръжи. А сега какво казва Берлускони - Украйна би получила огромна финансова пхомощ, ако се съгласи на мир, тоест ако отстъпи на Путин, ще бъде богато възнаградена. Нищо лично, просто бизнес, какво тук значат някакви ценности? Това е подоходът и на Тръмп, и на Берлускони....

-60

7

офф бее

13.02 2023 в 19:46

Ob1, моля те, не подвеждай аудиторията!
Чама го ползват за улични кенефи, които после да бъдат откраднати и изгорени. А после тоя дето го е откраднал, отива в затвора, откъдето пък се озовава в някоя кална канафка като член на ЧВК. Чак след това го "обличат" в найлонов чувал и етин ковчег направен от евтин фазер. Мерси!

345

6

Джендо Джедев

13.02 2023 в 17:59

Ордьовърчо,

Още някой гений няма ли да дадеш за пример на разбрал истината? :D

2073

5

Johnny B Goode

13.02 2023 в 17:38

Ордерчо, забравил си да си сложиш 10-те плюсчета...

606

4

order

13.02 2023 в 17:29

Мдааа Дааа....
И Берлускони разбра истината ....

"Изказване на Берлускони за Зеленски и войната в Украйна разбуни духовете в Италия и предизвика критики в Киев"
*************************

1067

3

StinkingSonOf

13.02 2023 в 17:02

А добро утро. От една седмица руснаците мятат по 1000 човека на ден в месомелачката и не им пука.

-1650

2

ob1

13.02 2023 в 16:16

Сигурни сме, че е започнала - 155та бригада на морската пехота на руZия вече е получила нови униформи... от висококачествен чам :)

2550

1

alfakentavur

13.02 2023 в 16:12

Сигурно е в ход.
По случай една година "тридневна операция" ще се опитат да завзем втори малък град от 6 месеца насам.
"Втората армия" ама в Украйна продължава да показва как не се води война в 21 век.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки