Изборите през 2024 г.: САЩ и Русия избират президенти, над 400 милиона ще гласуват за евродепутати

OFFNews 13 януари 2024 в 09:03 1242 3

Снимка ru.usembassy.gov

През 2024 г. рекордните 2 милиарда гласоподаватели в 50 държави ще се отправят към урните. Като се започне от оспорвани състезания до внимателно организирани афери, много от тези избори могат драстично да повлияят на формата на световната политика за години. През лятото предстоят и изборите за Европейския парламент.

Изборите през 2024 г. ще се проведат на фона на глобална нестабилност и конфликти.

Според анализатори ще е необходимо сътрудничество между правителствата, международните организации и медийните компании, за да се гарантира честността на изборите на фона на безпрецедентно нарастване на дезинформацията и фалшивите новини. Информацията за предстоящия вот събира Voice of America. 

Бангладеш 

На 7 януари се проведоха парламентарни избори, като премиерът Шейх Хасина спечели пети мандат. Вотът бе белязан от насилие, включително палеж на влак в Дака, който уби четирима души, и подпалване на повече от дузина избирателни секции в цялата страна. Причината е, че Националната партия на Бангладеш, много от чиито лидери и активисти са хвърлени в затвора, твърди, че честните избори са невъзможни.

САЩ и ЕС осъдиха актовете на насилие по време на изборите. 

Тайван 

Президентските избори в Тайван днес идват в деликатен момент в отношенията между САЩ и Китай. Байдън и китайският му колега Си Дзинпин скоро възстановиха връзките между военните, когато се срещнаха в Калифорния през ноември 2023 г. 

Вотът се провежда на фона на засилена словесна война между Тайван и Китай, който гледа на острова като на своя територия въпреки силните възражения на тайванското правителство. Вашингтон иска да запази статуквото на самоуправляващия се остров. Правителството на Тайван се противопоставя на претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и няма право да говори от негово име или да го контролира, тъй като само народът на Тайван може да прави това.

Кандидатът на управляващата Демократическа прогресивна партия, настоящият вицепрезидент Лай Чинг-те, се смята за по-конфронтационен към Китай от Хоу Ю-их, неговият опонент от партията Гоминданг.

Длъжностни лица предупредиха за китайска намеса в изборите, чрез която да се предотврати победата на Лай. И двамата кандидати обаче се противопоставят на принудителното обединение и се ангажират да поддържат статуквото.

Ел Салвадор 

Президентът Найиб Букеле предизвика противоречия с решението си да приеме биткойн като законно платежно средство, инвестирайки милиони от резервите на страната в нестабилната криптовалута.

Военизираните репресии на неговото правителство срещу насилието на банди и масовите арести на техни членов бяха критикувани от правозащитни организации, но въпреки това драстично намалиха нивото на убийства в страната, някога най-високо в света.

Неотдавнашното отхвърляне от Върховния съд на закон, който не позволява на президентите да бъде преизбиран, гарантира, че Букеле се насочва към надпреварата на 4 февруари с рейтинг на одобрение над 80%.

Пакистан

Множество правителства бяха свалени от военни преврати и на практика всеки министър-председател е изправен пред съдебно преследване, след като напусне поста си.

Кандидатите на изборите на 8 февруари потвърждават това: Гохар Али Хан е кандидат от Техриек-е-Инсаф, чийто предишен министър-председател Имран Хан беше свален. чрез вот на недоверие.

Наваз Шариф отново е кандидат. Шариф е бил министър-председател, като е затварян многократно от 80-те години на миналия век. Майката на третия кандидат Билавал Бхуто Зардари пък е първата жена министър-председател на Пакистан. Тя е убита по време на предизборна кампания.

Въпреки че се очаква изборите да бъдат оспорвани, продължават опасенията за сигурността заради възможни атаки от ислямистки и сепаратистки групи.

Изборите първоначално бяха насрочени за ноември, 90 дни след разпускането на долната камара на парламента през август, но бяха отложени за 8 февруари заради процедура по преначертаване на границите на изборните райони след ново преброяване на населението. Сенатът на Пакистан одобри резолюция за допълнително отлагане на националните избори, които бяха насрочени за 8 февруари, заяви председателят на сената в свое изказване пред сенаторите. Дали ще има избори в началото на следващия месец предстои да разберем. 

Индонезия 

Въпреки високия рейтинг на одобрение, президентът с два мандата Джоко Уидодо няма право на преизбиране, оставяйки силно оспорвана надпревара, насрочена за 14 февруари.

Вместо да подкрепи другия кандидат на Индонезийската демократическа партия на борбата Ганджар Праново, президентът обяви подкрепата си за министъра на отбраната Прабово Субианто, който е бивш генерал. Субианто е обвинен в извършване на нарушения на човешките права при режима на Сухарто.

Субианто наскоро предложи мирен план за войната на Русия в Украйна, който западните сили критикуваха и го определиха като възнаграждение на руската агресия чрез отстъпване на украинска територия. В надпреварата е и Аниес Басведан, бивш губернатор на Джакарта, който търси подкрепа от ислямски организации и религиозни избиратели.

Иран

На 1 март ще се проведат първите парламентарни избори в Ислямската република след смъртта през 2022 г. на 22-годишната Махса Амини, която почина в ареста на моралната полиция, след като беше задържана за неправилно носене на хиджаб.

Последвалите протести в цялата страна доведоха до стотици ранени и арестувани. Сред демонстрантите имаше и убити от силите за сигурност.

Близо една трета от амбициозните кандидати за парламента бяха превантивно "дисквалифицирани", а хора изразиха опасения, че ниската избирателна активност поради общественото недоволство може да подкопае легитимността на правителството.

Русия 

След две десетилетия управление на президента Владимир Путин, при което медиите бяха поставени под държавен контрол, най-популярните опозиционни кандидати бяха убити или хвърлени в затвора, аконституцията беше пренаписана, за да се удължи срокът на мандата на действащия президент, няма никакви съмнения относно вероятния победител на предстоящите избори на 17 март. 

Това как се провеждат изборите може да е важен показател за състоянието на нацията.

Путин е заложил голяма част от своята легитимност върху нахлуването си в Украйна и може да се почувства принуден да обяви някаква победа, тъй като втората годишнина от войната наближава през февруари. Дългосрочните последици и цената на войната се усещат все повече от населението.

Индия 

Резултатите от неотдавнашните частични местни избори поставиха партията Бхаратия Джаната на действащия премиер Нарендра Моди в силна позиция, насочвайки се към изборите през април, тъй като той се стреми към трети пореден мандат.

Докато десният индуистки национализъм на партията отдавна се възприема като заплаха за традицията на Индия на демократичен плурализъм, нарастващият икономически и геополитически статус на страната под нейно ръководство осигури на Моди популярност, с която противопоставящата се коалиция, водена от Индийския национален конгрес, ще се бори.

Решаваща роля може да играе партията Бахуджан Самадж, която представлява малцинствата и нисшите касти в Индия.

Мексико

Изборите в Мексико на 2 юни ще бъдат исторически не само с броя на оспорваните позиции, но и с вероятността да доведат до първата жена президент на страната, независимо от резултата от гласовете.

Кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, подкрепена от лявата популистка партия Морена на отиващия си президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, е настоящият фаворит, но е изправена пред предизвикателство от Сочитл Галвес, номиниран от консервативната Партия на националното действие.

Имиграцията и насилието от банди се очаква да бъдат ключови проблеми. 

Европейски съюз 

Изборите за Европейски парламент на 6 юни включват повече от 400 милиона гласоподаватели от 27-те страни членки и са най-големите транснационални избори в света. Това са и първите избори за ЕП след влизането в сила на Брекзит. 

Въпреки че Европейският парламент не може директно да приема законодателство, той е единственият орган на ЕС, избран пряко от избирателите.

Тъй като националистическите и популистките партии придобиха популярност в множество страни, изборите ще се разглеждат като барометър за бъдещата посока на ЕС.

Ключовите въпроси ще варират от миграцията до продължаващата подкрепа за Украйна и санкциите срещу Русия.

САЩ 

Светът ще наблюдава как Съединените щати се насочват към безпрецедентно нестабилен сезон преди изборите през ноември.

Бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред множество дела поради предполагаемата си подкрепа за опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. Тръмп беше отстранен от участие в изборите в щатите Мейн и Колорадо.

Съдебни дела за заличаване на името му от бюлетините има и в няколко други щата. Въпреки това Тръмп продължава да води пред всички други кандидати на Републиканската партия в социологическите проучвания и показва лека преднина пред президента Джо Байдън от Демократическата партия. Много гласоподаватели смятат, че Байдън е твърде стар, за да иска преизбиране.

Докато и двете партии вероятно ще запазят подкрепата си за Израел, изборите вероятно ще засегнат помощта за Украйна и отношенията с Китай, както и вътрешни проблеми като имиграцията и правата на ЛГБТИ. 

Великобритания 

Въпреки че 

правителството на премиера Риши Сунак стабилизира Консервативната партия, която бе обхваната от кризи по време на управлението на премиерите Борис Джонсън и Лиз Тръс, инфлацията и стагниращата икономика доведоха до спад в социологическите проучвания.

Сунак има време до декември да разпусне парламента и да свика нови избори, но без драстичен икономически обрат състезанието вероятно ще бъде в полза на Лейбъристката партия, която пое центристка посока под ръководството на Кийр Стармър.

Успехът на лейбъристите ще зависи от разграничаването на техните политики от тези на торите и от представянето на потенциални коалиционни партньори като либералните демократи и Шотландската национална партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

13.01 2024 в 23:25

Ако реднеците изберат оня шизик Дончо, това ще е 100 пъти по-голяма трагедия от войната в Украйна.

1005

2

ПР

13.01 2024 в 09:21

Вова е вече на практика'избран"-типично за един копи-пейст сталинистки режим.А критиците му са в изгнание,убити или в наказателни колонии/концлагери/ГУЛАГ.Все неща,до болка познати от 20-ти век.
Страшното иде,с бясна сила,ако САЩ изберат Тръмп.Майка й жална на Европа и демократичния Свят тогава.При такъв сценарий,Вова,който по принцип не пиел,ще се натряска,като мужик със самогон поне за седмица от кеф.

22548

1

dolivo

13.01 2024 в 09:15

Слушайте си народа, вместо да робувате на догми, и ше можете да неутрализирате десните идиоти, и левите изроди.

Добра емигрантска политика е достатъчна, за да неутрализира десните.

Базови социални елементи ще позволят на бедните да си подобрят ситуацията.

Без запичане за морал и големи приказки. Коалиция е по-добре от фашизъм или комунизъм да ти се натресе.

Затова центристки коалиции и икономически инвестиции са му майката.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика