Избори в Тайван: САЩ изпращат отровно свинско и получават кръв от тайванци за биооръжие, твърди пропагандата

OFFNews 08 януари 2024 в 14:56 2984 4

Фалшиви новини

Снимка GettyImages

Дезинформация относно САЩ набира сила в Тайван в дните преди президентските и парламентарните избори в страната, предава Би Би Си. Едното невярно твърдение е, че САЩ изпращат "отровно" свинско на тайванците, а другото - че тайванското правителство тайно събира кръв от гражданите си и я изпраща на САЩ, за да направят биологично оръжие, с което да нападнат Китай.

Слуховете са стари и вече са опровергани, но дни преди изборите те отново присъстват в обществения дневен ред.

САЩ е съюзник на Тайван. Според анализаторите крайната цел на дезинформацията е отношенията между Тайван и САЩ да бъдат развалени е тайванците да се тласнат към "гостоприемните обятия на Китай".

„Изглежда има опити да се наложи настроението, че САЩ няма да подкрепят Тайван или ще го изоставят, ако има война или ако ситуацията не е изгодна за САЩ“, коментира Куан-шун Ян, експерт по дезинформацията.

Негови колеги посочват, че Китай има роля в разпространението на това съобщение, като е възможно дори да стои зад него. Техните доказателства стигат и до тайванци, близки до Пекин.

Не винаги става въпрос за теории на конспирацията - през повечето време новините са засилени и показват САЩ в лоша светлина или ги сочат като ненадеждна суперсила.

„За Китай това е битка за общественото мнение. Да убедиш всички, че Китай е по-добрата страна, е по-трудно, но да убедиш всички, че Америка е проблематична, е сравнително по-лесно. Китай би отчел това за успех“, смята Пума Шен, тайвански експерт по китайската дезинформация и кандидат за законодателен орган на Демократическата прогресивна партия.

Когато тайванският гигант за чипове TSMC достига американския пазар, това е описвано като принуда от САЩ и „източване“ на ресурсите на Тайван. А продажбата на оръжия от САЩ на Тайван се смята за „измама“ с парите на острова. Твърденията са, че той ще получи ненадеждни оръжия.

Това е един от 84-те вида истории за скептицизъм към САЩ, които бяха регистрирани от мозъчния тръст IORG между 2021 г. и 2023 г. в медиите на китайски език, в социалните мрежи, в онлайн форум и платформа за съобщения.

Отделите за пропаганда на местните правителства на китайски провинции и държавните медии разширяват тези разкази и в някои случаи те дори са предавани от утвърдени източници на информация.

Въпреки това повечето от източниците са тайвански политици и медийни организации, приятелски настроени към Китай. Отдавна съществуват подозрения за китайско държавно влияние, като през 2019 г. доклад на Ройтерс открива доказателства, че служители на континенталната част на страната плащат на тайванските медии за отразяване на събитията.

Слухът за биооръжията се появява за първи път в необоснован доклад на тайвански вестник, за който се предполага, че е свързан с Пекин.

Слухът за американското свинско месо започва с онлайн публикации, в които се твърди, без никакви доказателства, че правителството тайно представя свинско от САЩ за тайванско. Седмици по-късно се правят и твърдения за отровно свинско месо от Америка. След като се проследяват източниците на тези твърдения, се вижда, че в основата им стои прокитайско хонконгско издание.

Идеята, че американското свинско месо може да е опасно, предизвиква дискусии в Тайван от години, но сега отново се завръща – точно навреме за президентската надпревара, която може да се окаже напрегната. Според Пума Шем, ако всяка от дезинформационните кампании убеди дори само около 3% от избирателите, то това ще повлияе на изборните резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Anlhiac

09.01 2024 в 11:29

Ами тук, със злото наречено ваксини? А с 5G - а където има и 4G и се кръстосат става страшно... Да не им се смеем, защото сме нискообразована и суеверна нация. А хомеопатията? Някой да е видял да пише на хомеопатичен продукт какво съдържа, и го представят тонзилотрена като лекарство? А Световната здравна организация обяви хомеопатията за шарлатанство преди години! А Шуслеровите соли? Да не продължавам.

9029

3

directino

09.01 2024 в 00:36

Не е само Тайаван:

https://trud.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%8A%D1%87-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8% D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0% BE

22548

2

dolivo

08.01 2024 в 19:34

мухахаха

или да кажа Грух?

ба си липсата на въображение

1000

1

Зла свекърва

08.01 2024 в 18:18

Нямат особено въображение антизападните пропагандатори. И в Украйна пуснаха слуха за биолаборатории с цел производство на биологично оръжие срещу руски гени.

Очертава се новата ос на злото - Русия, Китай, Иран, Северна Корея и някои по-дребни техни играчи и проксита.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика