Ивица Дачич: Сърбия не е "Украйна на Балканите"

OFFNews 14 декември 2013 в 16:31 1911 5

Сръбският премиер Ивица Дачич Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сръбският премиер Ивица Дачич Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската интеграция на Сърбия не е спорна.Страната ни няма да се окаже в ситуацията на "Украйна на Балканите" и да бъде зависима от Русия.

Това заяви в интервю за БНТ сръбският премиер Ивица Дачич.

"Сърбия с Русия няма неясни отношения, когато става въпрос за политиката, която водим. Русия няма нищо против Сърбия да върви към ЕС. Така, че позицията на Русия към Сърбия и Украйна по отношение на ЕС е доста различна и тя се вижда. Затова в този контекст европейската ориентация на Сърбия не е спорна, тя не е противопоставена на приятелството между Белград и Москва. Сърбия желае да бъде член на ЕС и да запази и развива отношенията си с главния политически партньор Русия и Китай", каза Дачич, който бе на посещение у нас.

"Сърбия има интерес да има много добри отношения с България. Това са два близки народа и държави и трябва да търсим нашите общи интереси. Много добре би било да бъдем заедно, защото тогава сме и по-силни. Така ще можем да постигнем много, както в политически, така и в икономически план, което да ни помага едни на други. Договорихме се с премиера Орешарски да организираме заседание на правителствата на България и Сърбия, а после да се проведе и заседание на правителствата на България, Сърбия и Румъния. Благодаря на България за подкрепата, която дава страната ви за евроинтеграцията на Сърбия. В същото време обаче Сърбия трябва да дефинира ясно добрите неща и да определи проблемите, които има в отношенията си с България, и да ги решава практически", каза още Ивица Дачич.

Той посочи, че родината му няма проблем с българите в западните покрайнини. "Единствено някой в Белград трябва да се занимава с този въпрос. Знаейки това, аз лично определих своя съветник Ивица Тончев, които е и представител на българската общност в Сърбия, да се занимава с този въпрос. За да не стигнем до ситуация отпечатването на няколко хиляди учебника да стане много сериозен политически въпрос между страните ни и да не се получи така, че сръбското правителство е против българското малцинство в Сърбия. Проблемът трябва да бъде ясно дефиниран. А истинският проблем, които съществува в тази част на Сърбия и от другата страна на границата - в България, е свързан с икономическата изостаналост", каза премиерът.

По думите му изграждането на газопровода "Южен поток" е много важен проект за Сърбия, но проблемите по него трябва да се решат не с политически, а с икономически аргументи. За Сърбия стойността на изграждането на трасето на "Южен поток" ще донесе близо 2 млрд. евро печалба. А във време на икономическа криза това е много сериозно постъпление за всяка една страна, посочи министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews