Историческо споразумение между Израел и Ливан за морската граница: кой ще експлоатира ключово газово находище в Средиземно море

Александра Маркарян 11 октомври 2022 в 17:59 2376 0

На тази снимка, публикувана от официалния фотограф на ливанското правителство Далати Нохра, министър-председателят на Ливан Наджиб Макати (вдясно) получава окончателния проект на споразумението за морска граница между Ливан и Израел от своя заместник Елиа

Снимка БТА/АП

На тази снимка, публикувана от официалния фотограф на ливанското правителство Далати Нохра, министър-председателят на Ливан Наджиб Макати (вдясно) получава окончателния проект на споразумението за морска граница между Ливан и Израел от своя заместник Елиас Бу Сааб, който ръководи ливанския преговорен екип, в Бейрут, Ливан, вторник, 11 октомври 2022 г. Министър-председателят на Израел заяви във вторник, че страната е постигнала "историческо споразумение" със съседен Ливан за общата им морска граница след месеци на преговори с посредничеството на САЩ.

Израел и Ливан обявиха, че днес са постигнали споразумение с посредничеството на САЩ за определяне на икономическите им граници във водите на Средиземно море.

Министър-председателят на Израел Яир Лапид го нарече „историческо", "което ще укрепи израелската сигурност, ще донесе милиарди на израелската компания и ще осигури стабилност на северната граница“.

От кабинета на ливанския президент Мишел Аун коментираха, че „окончателният вариант на предложението удовлетворява Ливан, отговаря на неговите изисквания и запазва правата му върху природните му ресурси“.

„Хизбула“ – член на ливанското правителство и подкрепяна от Иран терористична групировка, стремяща се към унищожаването на Израел – също е приела споразумението, твърди пред агенция „Ройтерс“ ливански правителствен служител. Одобрението идва след месеци на отправяни от нея заплахи.

Всяка от страните формално постига споразумение със САЩ, тъй като Бейрут отказва да преговаря или подписва споразумение с Ерусалим.

Споразумението отваря пътя за проучване и експлоатация на потенциално богати подводни находища на петрол и природен газ и износа им за Европа - отбелязва CNN.

Ключов е въпросът в него за разработването на газовото находище Кариш в Средиземно море.

Месеци наред "Хизбула" заплашваше да нападне Израел, ако пристъпи към разработването му. Израел даде "зелена светлина" на гръцката компания Energean - лицензирана да изпомпва газ от находището - да започне тестването на газопровода, което се очаква да продължи месец.

Точно какво предвижда споразумението между Израел и Ливан засега не е публично оповестено, но и двете страни заявяват, че са удовлетворени, а държавните им интереси - защитени.

Утре израелският премиер Лапид свиква заседание на кабинета по сигурността, след което – правителствено с цел одобрение на споразумението. Очаква се то да бъде внесено в Кнесета, но дали ще бъде подложено на гласуване, както иска бившият премиер и опозиционен лидер Бенямин Нетаняху, остава спорно. Лапид очаква решение по този въпрос на главния прокурор, пише "Джерусалем пост".

Нетаняху обвинява Лапид и министъра на отбраната Бени Ганц, че са се "предали на шантажа на "Хизбула" и че "прехвърлят израелски стратегически активи на "Хизбула".

"Хизбула" ще използва милиардите от газа, за да се въоръжи с ракети и снаряди срещу гражданите на Израел, а Иран ще се позиционира срещу Рош Ханикра (кибуц в Северен Израел, разположен на средиземноморския бряг) и израелските газови резервоари", предупреди Нетаняху. "Това слабо и аматьорско временно правителство няма мандат да вземе такова опасно решение на тъмно дни преди изборите", казва той.

Министърът на обществената сигурност Омер Бар-Лев заяви, че Израел не е приел искането на Ливан TotalEnergies, която притежава лиценза за разработване на газовото находище, да го изкупи от Израел, вместо да плаща лицензионни такси. Бар-Лев вярва, че споразумението ще отслаби Иран. "Ако споразумението се осъществи, енергийният пазар на Ливан ще бъде освободен от Иран", заявява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки