Испания поиска да получи контрол над Гибралтар след Брекзит

OFFNews 24 юни 2016 в 17:01 13538 7

Испания ще настоява за споделен суверенитет над Гибралтар с Великобритания след като жителите на Острова гласуваха за напускане на Европейския съюз, предава "Индипендънт". 

В радио интервю испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало заяви, че промените, до които ще доведе излизането на Великобритания от ЕС, ще отворят нови възможности за Гибралтар, който е британска територия от 1713 г.

Министърът изрази надеждите си, че формулата за споделен суверенитет с Великобритания е още по-близо. През 2002 г. жителите на южноевропейската територия отхвърлиха категорично идеята с близо 99% гласове против. Според източник на британското издание местната власт ще продължи да отстоява едноличното управление.

Мадрид е заплашвал да затвори границата си с Гибралтар след излизането на Обединеното кралство от ЕС, нещо което досега европейското законодателство не позволява, докато то е част от съюза.

Британският министър за Европа Дейвид Лидингтън отговори, че Великобритания ще отстоява Гибралтар.

"Никога няма да влезем в споразумения, поради които народа на Гибралтар да премине под суверенитета на друга държава против волята си", каза Лидингтън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

24.06 2016 в 19:29

Ама драгоценна, аз не съм против хумора, нито против сатирата. Просто тук има един голем ташаклия-мадурист (прости ми грубостите, ама не мога да се сдържа!), който ме подразни. А иначе да - и аз не ща да ревнем. Все пак е рано, нали? Ще гледаме да видим!

Оставам Ваш
Л.деВ.

Поздрав!

29217

2

Лопе де Вега

24.06 2016 в 18:01

Ще възникнат тежки проблеми в съвместните проекти, главно в самолетостроенето. Ще пострадат и други производства, в които Обединеното кралство има сериозно участие. Тепърва ще става ясно как ще се отразят митата и затруднените връзки върху производствените кооперации. На никого няма да му е лесно. Шегите, които пускат някои колеги тук може да са изискани, но нямат нищо общо с утрешните загуби и за двете страни.

Поздрав!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика