Иран тайно екзекутира 21-годишен мъж заради миналогодишните протести

OFFNews 24 ноември 2023 в 11:53 1288 0

Екзекуция

Снимка GettyImages

Иран тайно екзекутира мъж, осъден на смърт във връзка с миналогодишните антиправителствени протести, съобщи Би Би Си. 21-годишният Милад Зохреванд е бил убит в четвъртък сутринта (23 ноември) в затвор в западния град Хамадан.

Правозащитната организация Hengaw потвърждава за извършената екзекуция, за разлика от иранското правосъдие, което не е коментирало смъртта на младия мъж.

Иран осъди Зохреванд за убийството на член на Революционната гвардия по време на демонстрация. Източници на Би Би Си съобщават, че му е отказан адвокат по време на задържането и съдебния процес.

Ако бъде потвърдено, Зохреванд ще бъде осмият протестиращ, екзекутиран след миналогодишните протести.

Милад Зохреванд е бил екзекутиран в централния затвор Хамадан призори в четвъртък. Но затворническите власти не са предали тялото му на семейството му до вечерта.

Hengaw, който се фокусира върху кюрдското етническо малцинство в Иран, казва в изявление, че Зохреванд също не е бил уведомен, че екзекуцията му е неизбежна, нито му е предоставена последна среща със семейството му.

Организацията остро осъди екзекуцията, за която съобщава, че „не само нарушава правото на живот, но и грубо човешките права на задържания и семейството му“.

Тя също така твърди, че Революционната гвардия - основна военна, политическа и икономическа сила в Иран - е оказала натиск върху властите да извършат екзекуцията. Това се е случило без изричното съгласие на семейството на офицера, за когото се твърди, че Зохреванд е убил.

Миналата седмица прокурорът на Хамадан казва , че клон на Върховния съд е потвърдил смъртната присъда, издадена на обвиняем, осъден за убийството на Али Назари, член на разузнавателната служба на Революционната гвардия.

Те не идентифицираха обвиняемия, но правният колектив Dadban цитира източници, които казват, че това е 21-годишният младеж. Освен това се съобщава, че семейството му е било притиснато да не разгласява случая.

Съобщава се, че Зохреванд е бил обвинен от прокурорите в това, че е бил един от групата от петима маскирани мъже, които са застреляли Назари, докато се е изправял срещу студенти, протестиращи във Факултета по медицински науки "Малайер" през октомври 2022 г.

Неотдавнашен доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че в предишните седем случая информацията "показва, че съдебните производства не са изпълнили изискванията за надлежен и справедлив процес".

В него се добавя, че „достъпът до адекватно и навременно правно представителство често е бил отказван, със съобщения за принудителни самопризнания, които може да са получени в резултат на изтезания“.

Протестите срещу духовенството в Иран избухнаха през септември 2022 г. след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от моралната полиция заради неправилно носене на хиджаб.

Стотици хора бяха убити и хиляди задържани при насилствена акция от силите за сигурност, които описаха протестите като "бунтове".

Иран е на второ място след Китай по брой екзекуции, извършвани годишно.

В доклада на генералния секретар на ООН се казва, че Иран извършва екзекуции "с тревожна скорост", убивайки най-малко 419 души през първите седем месеца на годината. Това е 30% увеличение в сравнение със същия период на 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика