Иран: Осъждаме предубеденото и политическо присъждане на Нобеловата награда за мир на Наргес Мохамади

OFFNews 06 октомври 2023 в 22:03 2620 0

Наргес Мохамади

Снимка iranhr.net

Наргес Мохамади

Иранското външно министерство осъди присъждането на Нобеловата награда за мир на лишената от свобода защитничка на правата на жените в Иран Наргес Мохамади, съобщи Ройтерс. 

Властите в страната определиха решението на Норвежкия нобелов комитет за предубедено и целящо политизиране на наградата.

"Действията на Нобеловия комитет са политическа стъпка в съзвучие с интервенционистката и антииранска политика на някои европейски правителства", каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Според Канани нобеловият комитет е присъдил наградата "на лице, осъдено за нееднократни нарушения и престъпни действия". Заради това  Иран осъжда решението и го определя като предубедено и политически мотивирано.

Междувременно иранският президент Ебрахим Раиси подчерта, че западните страни продължават да използват проблемите с правата на жените като инструмент за оказване на натиск върху независими държави.

"Западните страни са окупирали Палестина и са потискали нейния народ повече от седем десетилетия, а американските войски разрушават къщи и убиват мъже и жени в Афганистан в продължение на 20 години", допълни Раиси.

Той подчерта, че продължилото две десетилетия присъствие на САЩ в Афганистан и региона не е донесло нито просперитет, нито сигурност.

"В днешно време сме изправени пред медийна хегемония, която погрешно представя истината като фалшива и фалшивото като истина. Те (западните държави) изопачават истината или изобщо не я заявяват. Подобни тактики проправят пътя за налагане на „модерното варварство“ на обществата", допълни Раиси, цитиран от правителствената агенция ИРНА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews