Хипопотамите на Ескобар предизвикват главоболия на властите в Колумбия

OFFNews 04 ноември 2023 в 09:34 2646 0

хипопотами

Снимка Интернет

Хипопотамите вече се превръщат в проблем за властите в Колумбия.

В Колумбия ще бъдат избити някои от 166-те хипопотама от стадото, принадлежало на наркобарона Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век, предаде Би Би Си.

Министърът на околната среда Сусана Мухамад заяви, че 20 от тях ще бъдат стерилизирани, други ще бъдат прехвърлени в чужбина, а някои - евтаназирани.

Експертите от години се опитват да контролират броя на хипопотамите.

Ескобар внася животните за частния си зоопарк в Hacienda Nápoles. Те са оставени на свобода, след като той е убит в престрелка с полицията през 1993 г.

Властите опитват различни подходи за ограничаване на популацията им в главната река на Колумбия. Усилията обаче не успяват да ограничат нарастването на стадото, тъй като липсата на хищници и плодородният и блатист регион Антиокия предоставят идеални условия за развитие на африканското животно.

Съдбата им е подпечатана, когато миналата година хипопотамите са обявени за инвазивен вид, с което се открива възможност за избиването им.

"Работим по протокола за износ на животните. Няма да изнесем нито едно животно, ако няма разрешение от органа по околна среда на другата държава", каза Мухамад, цитирана от местни медии.

Тя допълни, че министерството създава протокол за евтаназия като крайна мярка.

Колумбийските експерти отдавна предупреждават, че неконтролируемото размножаване на хипопотамите представлява заплаха за хората и местната дива природа.

Според изчисленията до 2035 г. популацията може да достигне 1000 животни, ако не се предприеме нищо, но защитниците на животните твърдят, че стерилизацията е свързана със страдание за тях и с голяма опасност за ветеринарите, които я извършват.

Хипопотамът е едно от най-големите сухоземни животни, като възрастните мъжки екземпляри тежат до три тона. Те са и сред най-опасните, като убиват около 500 души годишно.

Рибарските общности по река Магдалена са били обект на нападения, а някои хипопотами нахлуват в училищен двор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика