''Хамас'' предлага размяна на израелските заложници срещу 700-1000 палестински затворници

Кристина Минчева 15 март 2024 в 10:35 995 2

Газа

Снимка GettyImages

"Хамас" представи предложение за прекратяване на огъня в Газа, което включва освобождаването на израелски жени, деца, възрастни хора и болни заложници в замяна на 700-1000 палестински затворници, съобщават Ройтерс и израелски медии. Предложението е отправено часове след като терористичната групировка поде списък с искания към Израел, които бяха обсъдени от военния кабинет и определени като "нереалистични".

Предложението на "Хамас" идва след неуспешните преговори с посредничеството на Катар, Египет и САЩ, които не доведоха до примирие преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. В края на февруари американският президент Джо Байдън съобщи, че Израел се е съгласил да спре военните действия в Ивицата между 10 март и 9 април, но преговорите в Кайро забуксуваха.

Според "Хамас" това се е случило поради отхвърляне на исканията им от израелския премиер Бенамин Нетаняху, които включват постоянно прекратяване на огъня, изтегляне на Израел от Ивицата, връщане на разселените в южната част на анклава в центъра и на север, и увеличаване на помощта без ограничения. 

В новото предложение терористичната групировка е вписала два етапа - първият включва размяната на заложници срещу затворници, а вторият - освобождаване на всички задържани от двете страни и обявяване на краен срок за изтегляне на израелските военни от Газа - идея, която досега е отхвърляна от Тел Авив.

В исканията на "Хамас" се говори и за списък за освобождаване на още 100 палестински затворници, излежаващи доживотни присъди в израелски затвори.

Съобщава се още, че терористичната групировка ще договори дата за постоянно прекратяване на огъня след първоначалната размяна на заложници и затворници, съгласно предложението. Така краен срок за изтегляне на Израел от Газа ще бъде договорен след първия етап, а всички задържани от двете страни ще бъдат освободени на втори етап от плана.

Предишното предложение, обсъдено в Париж заедно с Египет, Катар и САЩ, включваше 40-дневна пауза във всички военни операции и размяна на палестински затворници за израелски заложници в съотношение 10 към 1.

До момента не е постигнат резултат, но ако предложението бъде прието, то това ще бъде второто прекратяване на военните действия от началото на войната между "Хамас" и Израел, която започна на 7 октомври м.г., след като бойци на терористичната организация нахлуха в Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 250 за заложници. В следствие на нападението израелските военни предприеха офанзива в Газа и според здравните власти в Ивицата над 31 000 са убитите палестинци, а ранените са над 71 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

15.03 2024 в 11:18

#alfa, плюс от мен! (ジ) (ジ)

2550

1

alfakentavur

15.03 2024 в 10:54

Т.е. Хамас оценява един евреин на около 50-100 палестинци. Аз ако бях Израел щях да поспоря. Ще пусна малко повече палестински престъпници, но ще оценя живота на един евреин на поне 200 от тях. Че и повече.
 
X

Да помогнем на украинските деца!