Германското разузнаване BND е слушало в реално време преговорите между Пригожин и Лукашенко

OFFNews 07 юли 2023 в 20:07 17503 2

Снимка ИА Реалист

Лукашенко и Пригожин са били на прослушване в BND, докато общували по време на опита за метеж.

Федерална разузнавателна служба на Германия (BND) е подслушвала комуникациите между собственика на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин и президента на Беларус Александър Лукашенко по време на неотдавнашен опит за метеж в Русия, съобщиха германските телевизионни оператори WDR и NDR, членове на медийната група ARD, след журналистическо разследване.

„BND трябва да е била по-добре информирана за опита за преврат в Русия, отколкото се знаеше досега. Според разследването на WDR и NDR разузнаването е следило преговорите между ръководителя на Пригожин и Лукашенко“, се казва в публикацията на "Tagesschau", част от същата медийна група.

Миналата седмица "Der Spiegel", позовавайки се на свои източници, съобщи за вътрешен одит в BND след обвинения, че службите за сигурност не са били запознати с хода на събитията в Русия на 23-24 юни и канцлерът Олаф Шолц не е имал представа за ситуацията в Русия.

Сега се твърди, че BND е научила директно за посредническата роля на президента на Беларус. Представител на разузнаването е отказал да коментира източниците на информация за преговорите.

Разследването също така казва, че разузнаването е предположило възможността за бунт около седмица преди инцидента и се е опитало да провери информация от партньори, но безуспешно. Поради това кабинетът на канцлера не е бил информиран за предстоящи събития. Въпреки това BND все пак е предала информация на германското правителство непосредствено преди началото на метежа.

В нощта на 24 юни в Ростов на Дон силите на частната военна компания "Вагнер" превзеха щаба на Южния военен окръг. Това се случи, след като бизнесменът Евгений Пригожин направи изявления, че руските въоръжени сили уж са извършили ракетни и бомбени атаки срещу лагери на ЧВК, въпреки че това беше отречено както от Министерството на отбраната, така и от ФСБ .

Руският президент Владимир Путин нарече действията на бунтовниците престъпна авантюра и предателство, довело до прекомерни амбиции и лични интереси.

По-късно президентът на Беларус Александър Лукашенко, съгласувано с Путин, проведе разговори с Пригожин, след което пресслужбата на беларуския лидер съобщи, че ръководителят на ЧВК е приел предложението му да спре движението на Вагнер в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за - ескалира.

Целта на Евгений Пригожин е президентският кабинет в Кремъл, смята полковникът от резерва на КГБ Сергей Жирнов, цитиран от агенция УНИАН. "Лидерът на групата Вагнер Евгений Пригожин възнамерява да участва в изборите за президент в Руската федерация през следващата година", твърди експертът, според когото позицията на Владимир Путин в Кремъл значително е намаляла до степен, че може да загуби изборите.

Според офицера, през следващите месеци в Русия ще настъпят много сериозни политически промени. Една от най-важните ще бъде  нарастващата политическа позиция на Евгений Пригожин, който ще иска да победи Владимир Путин на президентските избори през 2024 г.

"Пригожин, според моя анализ, трябва да принуди Путин да проведе истински избори за президент на Русия. След това ще отиде при хората и ще каже: "20 години сте лъгани, избори не е имало, но тези ще са истински. Ще разстрелям всекиго, когото хвана в измама. Издигам кандидатурата си срещу Владимир Путин", казва Жирнов.

Бившият офицер от КГБ не изключва и нов бунт на Евгений Пригожин. 

„Следващия път няма да обявят нищо, ще дойдат в Москва, ще превземат Кремъл и тогава Пригожин ще запише видео оттам, ще извади Путин и ще го обеси „зад Фаберже“ на най-близката улица, някъде в Кремълският дворец“, подчертава офицерът, цитиран от УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

09.07 2023 в 13:25

Цитат:" Евгений Пригожин направи изявления, че руските въоръжени сили уж са извършили ракетни и бомбени атаки срещу лагери на ЧВК, въпреки че това беше отречено както от Министерството на отбраната, така и от ФСБ .". Не е имало случай МО или ФСБ да кажат истината!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика