Германия подготвя кризисен план за внезапно спиране на руския газ

OFFNews 10 май 2022 в 11:00 1051 0

Снимка Getty Images

Германските власти тихо се подготвят за евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ с пакет от спешни мерки, който може да включва поемане на контрола върху важни фирми, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.


Подготовката, ръководена от Министерството на икономиката, показва повишената степен на тревога относно доставките на газ, който захранва най-голямата европейска икономика и е от решаващо значение за производството на стомана, пластмаси и автомобили. Руският газ съставлява 55% от вноса на Германия през миналата година и Берлин е подложен на натиск да прекрати бизнес отношенията си, които според критиците помагат за финансирането на руската война в Украйна.


Германия иска да се откъсне от руските доставки, но очаква да бъде до голяма степен зависима от Москва за газ до средата на 2024 г. Остава неясно дали ще се стигне до рязко спиране на доставките. Германските власти заявиха, че искат да предотвратят потенциална ескалация, но се опасяват, че Русия може да прекрати едностранно газовите потоци.


Правителството ще подкрепи отпускането на допълнителни заеми и гаранции за подпомагане на енергийните компании, за да им помогне да се справят с нарастващите цени, и може да вземе под свое крило компании в затруднено положение, като например рафинерии, твърдят източниците на Ройтерс.


Миналият месец Бундестага одобри законова промяна, която му позволява да поеме контрол над енергийни компании в краен случай. Сега германският парламент обсъжда как  може да използва мярката на практика, например като поеме контрола върху рафинерията PCK, управлявана от руския енергиен гигант "Роснефт" в Шведт край Полша. Рафинерията на практика осигурява по-голямата част от оставащия внос на руски петрол в Германия и може да бъде засегната от петролно ембарго на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови