Японец прекара 46 г. в килия за осъдени на смърт. Грози го нова присъда

OFFNews 22 май 2024 в 16:09 6686 0

Хакамада

Снимка АФП

Ивао Хакамада

88-годишният японец Ивао Хакадама отново е изправен пред смъртна присъда. Това се случва 56 г. след като за първи път е осъден на смърт по обвинение в грабеж и убийство на своя шеф, съпругата му и двете му деца.

Професионален боксьор Хакамада е арестуван през 1966 г., когато след пожар във фабрика за преработка на соя близо до Токио са открити телата на четирима души. След 20-дневен разпит той признава за убийството, но по време на съдебния процес заявява, че признанията са били изтръгнати с изтезания. Адвокатите на заподозрения настояват, че следователите са изфабрикували доказателства, разказва Би Би Си.

Въпреки това през 1968 г. Хакамада е признат за виновен, осъден е на смърт и прекарва 46 г. в килия за смъртници. Така попада в Книгата на рекордите на Гинес.

През 2014 г. съдът в град Шизуока доказва, че ДНК на осъдения не съвпада с генетичния материал, намерен на местопрестъплението. Съдията допуска, че при разследването са фалшифицирани доказателствата, разпорежда нов процес и Ивао Хакамада излиза на свобода.

Съдът в Токио обаче отмени решението за повторното разглеждане на делото и изглеждаше, че бившият боксьор може да забрави завинаги за прокурорите, съдиите и затворническата килия.

Но през 2023 г. делото стига до Върховния съд на Япония, който потвърждава решението за повторно разглеждане.

Процесът продължава и прокуратурата е убедена, че вината на Хакамада може да бъде доказана "извън всякакво съмнение", т.е. окончателно. Защитата настоява, че той е напълно невинен.

Половинвековният случай на бившия боксьор, за който се застъпиха известни спортисти от японския бокс и "Амнести интернешънъл", се превърна в съдебен сериал в Страната на изгряващото слънце. Японската преса пише, че Хакамада отново е реално заплашен от смъртно наказание. Очаква се присъдата да бъде произнесена през следващите няколко месеца.

Япония е единствената голяма индустриална демокрация, освен САЩ, която запазва смъртното наказание - решение, което се радва на широка обществена подкрепа в страната.

Поддръжниците на Хакамада твърдят, че десетилетията, прекарани от осъдения на смърт, предимно в изолация, са нанесли непоправими вреди на психическото му здраве. Самият Хакамада заяви в интервю за АФП през 2018 г., че целият му живот е борба и че се бори за него всеки ден.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София