Генерал Сирски: Ролята на защитата на Бахмут расте, дава ни време да подготвим нови операции

OFFNews 09 март 2023 в 12:51 10254 1

Снимка Галицький Кореспондент

Бахмут позволява на ВСУ да печели време за подготовка на бъдещата офанзива.

„Всеки ден от защитата на Бахмут ни позволява да спечелим време за подготовка на резерви и да бъдем готови за следващи операции в бъдеще“. Това заяви за Военномедийния център - специализирания информационен канал на ВСУ в Телеграм, един от най-високопоставените пълководци на Украйна, командващият сухопътните войски на ВСУ генерал-полковник Олександър Сирски.

„В същото време в битките за тази крепост врагът губи най-подготвената и боеспособна част от армията си - щурмовите части на Вагнер“, признава генералът. Руската армия се опитва да превземе града от август м. г.

Според Сирски, който организира защитата на Киев след руското нахлуване, а после и настъпателната операция в Харковска област през есента, изявленията на Пригожин още веднъж потвърждават, че след превземането на Бахмут от вагнеровците ръцете на врага ще бъдат развързани и той ще може да започне широкомащабно настъпление с помощта на армейски и въздушнодесантни части и бойна техника.

„Това още веднъж доказва изключително важната роля на Бахмут в цялостната отбранителна система на нашата група. Хилядите врагове, загинали при щурма на града, са ярко потвърждение за това. Гордея се с храбростта и героизма на нашите воини, които със своя стоицизъм осуетяват плановете на агресора“, коментира генерал Сирски.

Междувременно по думите му боевете в Бахмутското направление вървят с пълна мощ. Врагът хвърля в бой най-обучени части на Вагнер, а ВСУ успява да нанесе значителни загуби на врага както в личен състав, така и в бойна техника, а всеки ден упорита съпротива дава ценно време за намаляване на офанзивните способности на врага.

За важността на Бахмут в сряда говори и генералният секретар на НАТО Йенс Столтебренг, който предупреди, че градът може да падне до дни и не бива да бъде подценявана Москва.

Има някои изменения на бойните позиции на украинските сили в Бахмут, но градът остава под стабилния контрол на ВСУ, съобщи в четвъртък по обяд в ефира на телевизия „Еспресо“ заместник-командирът на 3-та десантно-щурмова бригада на украинските сили майор Родион Кудряшов.

„Ситуацията на Бахмутското направление остава напрегната, но е напълно контролирана от Въоръжените сили на Украйна. Има промени в бойните позиции и някои маневри на украинските сили“, обяви Кудряшов. По думите му противникът се опитва интензивно да щурмува цялата фронтова линия. „Всички точки на съприкосновение, обаче, са под контрола на украинските сили. Сега Бахмут е под наш контрол. Всички логистични маршрути също са под контрола на украинските въоръжени сили“, допълни майорът.

Американският институт за изследване на войната (ISW) изчисли в неотдавнашен доклад, че украинските сили са завършили контролирано изтегляне от източен Бахмут, а руските сили са поставили под контрол най-малко 50 процента от града в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

09.03 2023 в 14:28

Един сладур от форума сполучливо нарече битката за Бахмут оркомелачка! Жалко за талантливото произведение на Толкин, но блядовете са гнус-отвратителни повече, отколкото неговите отрицателни герои...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика